Follaheia topper Ti på topp

6. mai går startskuddet for årets Ti på topp sesong med flere nye turmål, deriblant Follaheia i Verran kommune.

FOLLAHEIA: For å nå alle turmålene i årets sesong av Ti på topp Steinkjer må man ta turen til nabokommunen Verran. – Det er kjempeartig at vi får med en tur i Verran. Follaheia er et fantastisk turmål, sier toppsjef Andrea Hagstrøm i Bedriftsidretten Nord-Trøndelag, som arrangerer Ti på topp Steinkjer i samarbeid med SAGA FT og Steinkjer orienteringsklubb. Foto: Randi Omli. 

BENKEN: Det er flere muligheter for en pust i bakken på vei opp til toppen av Follaheia. Bildet er fra benken som ganske enkelt kalles «Benken» og er 460 meter over havet. Foto: Randi Omli. 

Nyheter

– Det er kjempeartig at vi får med en tur i Verran. Follaheia er et fantastisk turmål, så vi håper mange steinkjerbygg får øynene opp for Verran som turmål, sier Andrea Hagstrøm, daglig leder i Bedriftsidretten Nord-Trøndelag.

Ti på topp Steinkjer arrangeres av Bedriftsidretten Nord-Trøndelag, SAGA FT og Steinkjer orienteringsklubb. Årets sesong starter 6. mai og avsluttes 14. oktober.

Oppdager nye turmål

Med Follaheia på plass er listen over sesongens ti turmål komplett. Kun Oftenåsen har vært med tidligere, noe som betyr at det ligger an til mange nye turmål i løpet av årets sesong.

– Det er ekstra artig å få tilbakemelding fra deltakere som oppdager nye turmål og blir bedre kjent med kommunen. Mange går på de samme stiene, så det er ekstra artig at Ti på topp kan vise fram nye fantastiske turmål over hele kommunen. Det legger vi vekt på når vi velger ut turmål, sier toppsjef Andrea Hagstrøm.

Allerede på tampen av forrige sesong ba arrangørene om tips til neste sesongs toppturer.

Mange tips om nye turmål

– Folk er veldig flinke til å tipse om nye toppturer, og mange stiller opp for en testtur. Det er veldig hyggelig og viser et veldig stort engasjement for Ti på topp. Det mangler ikke på gode tips, så det er egentlig ganske enkelt å finne nye turmål til hver sesong, sier Andrea.

Mange av toppturene er allerede populære turmål i nærområdet, men det kreves en del tilrettelegging før turmålet kommer med på listen til Ti på topp Steinkjer.

– Det må til en del klargjøring før sesongen. Vi må ta hensyn til både beitedyr, freda orkideer, ørnereder og mye mer. Ofte er det også flere grunneiere som må kontaktes før årets sesong. Nå er alt avklart for de ti turmålene, og vi gleder oss til sesongstart, sier Andrea.

Verran er med

Den største nyheten ved årets sesong er at ett av turmålene er lagt i Verran kommune, som innebærer at Ti på topp Steinkjer bidrar til den kommende kommunesammenslåingen. Follaheia beskrives som «rosinen i pølsa» for årets sesong.

– Det er bratt, men det er mye fint å se på veien. Å ta en selfie eller et familiebilde på Trollbænken burde vært obligatorisk. Det er lagt ned et enormt arbeid av frivillige over år for å tilrettelegge turmålet. Ti på topp handler ikke om mest, best, flest og fortest, men å oppdage nye fine perler i nærområdet, sier Randi Omli i Statens bedriftsidrettslag.

Med årets turmål på plass er alt klart for en ny folkevandring. I fjor passerte antall registrerte turer 60.000.

– Vi skal i hvert fall nå fjorårets rekordtall, men vi får se om vi slår rekorden. Det er et enormt engasjement rundt Ti på topp, sier Andrea Hagstrøm.