25. mars er årets Vaffeldag.

Vaffel e godt det, ja!

I Kvam ble årets vaffeldag markert denne uka. Butikken i bygda invitert barna i barnehagen på prøvesmaking tre dager før selve Vaffeldagen i Norge, som er søndag 25. mars.

coop’en i kvam: Camila Konopka (venstre), Eline Reistad, Marie Elden Øksnes, Torje Mariussen (bak), Maren Haugan Huseth og Ylva Belbo Ringseth går i barnehage like ved butikken i Kvam. 

trivsel: Tone Hellem ved Coop Marked Kvam serverte vafler til Marie, Ylva, Eline, Camila, Arnold Guin og Hans Mæhlumsveen. 

Nyheter

– Vi har et kjempegodt forhold til barnehagen, så for oss er det helt naturlig å invitere barna hit av og til. De har allerede vært her og pyntet til påske. Nå passet det veldig godt å invitere dem på vafler, da det er vaffeldagen på søndag, sier Tone Hellem, som er leder ved Coop Marked i Kvam.

Vaflenes begynnelse kan spores helt tilbake til det gamle Hellas. Grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater, som hadde varmeisolerende håndtak av tre. Denne måten å steke på spredte seg gjennom middelalderen til store deler av Europa. De første vaffeljern ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret. Vaflene ble laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn.Det første elektriske vaffeljernet ble laget i USA i 1911. Det var ganske avansert for sin tid, og hadde termostat for at vaflene ikke skulle bli svidd.

I middelalderens Europa var det vanlig at folk skaffet seg en ekstra inntekt ved å selge vafler utenfor kirkene ved forskjellige høytider. Kampen om de beste salgsplassene var hard. Så hard at det på slutten av 1500-tallet ble innført en vaffel-lov i Frankrike. Den fastslo at det skulle være minst fire meter mellom salgsbodene.