Godt samhold lønner seg

De ansatte i «De utrolige EB» er meget stolte av sjekken de mottok på fylkesmessa for ungdomsbedrifter i forrige uke.

DE UTROLIGE EB: Antalina Somabut Nilsen, Mille Vikan, Sigrid Størvold, Samuel Antonsen, Sara Anne Torsdatter Ingvaldsen, Alexander Nyvold, Catarina Somabut Nilsen og Ronja Buhaug. Benhur Yonas var ikke til stede.  Foto: Svein Leknes

Malm: «De utrolig EB» har arrangert hyggekvelder for alle de andre elevene på skolen. Nå skal bedriften avvikles, og noe av overskuddet tilfaller bedriftseierne.  Foto: Svein Bjørdal

Nyheter

I oktober i fjor dannet 9.- og 10.-klassingene Antalina Somabut Nilsen, Mille Vikan, Sigrid Størvold, Samuel Antonsen, Sara Anne Torsdatter Ingvaldsen, Alexander Nyvold, Catarina Somabut Nilsen, Ronja Buhaug og Benhur Yonas elevbedriften «De utrolige EB».

Elevbedrift er et pedagogisk program hvor elever i ungdomsskolen erfarer hva det innebærer å starte, drive og avvikle sin egen bedrift med skolens lærere og andre eksterne ressurspersoner som veiledere.

– Vi samlet sammen noen ideer om hva vi kunne drive med i elevbedriften vår, med hjelp fra læreren vår, Bjørn Larsen, sier Sigrid Størvold.

Det er Larsen som har fulgt bedriften i et halvår. I løpet av den tida har elevene gått gjennom prosessen fra etablering til de nå skal avvikle bedriften.

Pantet flasker

– Ideen vår var å arrangere ulike kvelder for de andre elvene på skolen. Vi mente at det vil bli et bedre samhold og godt vennskap elevene imellom om de hadde en hyggelig kveld her, sier Sara Anne Torsdatter Ingvaldsen.

Det første de gjorde var å velge en leder og en nestleder i bedriften. Så gjaldt det å skaffe egenkapital til bedriften.

– Vi samlet flasker og pantet dem, sier Størvold.

Da ble nok penger i bedriftskassa til å kunne bake brownies og ostehorn, som ble solgt i kantina på skolen.

– Med de pengene fikk vi nok til å kjøpe inn pepperkakedeig. Vi inviterte 1.-, 2.- og 3.- klasse til pepperkakebakekveld med julemusikk, sier Ingvaldsen.

Videre ble det arrangert en elevkveld for 5.- til 7.-klasse og en filmkveld for 3.- og 4.-klasse.

– Vi finansierte alt selv på de kveldene. Pengene ble brukt til å kjøpe inn forskjellige ting. Og det artige var at det kom mange elever på alle kveldene, sier Størvold.

1000 kroner

I forrige uke var alle ansatte i «De utrolige EB» på fylkesmessa for ungdomsbedrifter på Magneten kjøpesenter i Levanger. Der mottok de en sjekk på tusen kroner, etter at de ble kåret til beste bedrift innen sosialentreprise. Nå står det igjen å avvikle bedriften.

– Det har vært krevede, lærerikt og artig å sette seg inn i hvordan en bedrift fungerer, sier Sigrid Størvold.