8. mars markering på Vårt Hjem

Bryt ut av kjønnsdelte roller

Likestilling fra barnehage til arbeidslivet er tema på markeringen av 8. mars i Steinkjer.

UTFORDRER VÅR KJØNNSDELTE KULTUR: Kristine Svendsen (t.v.) fra LO skal snakke om «kjønnsdelt arbeidsliv», mens Linn Bylund fra KUN innleder om «kjønnsdelt barndom», forteller Grete Bækken Mollan, leder for Likestilling- og mangfoldsutvalget Steinkjer kommune.  Foto: Øyvind Bones

Vi er veldig rask til å plassere barna i trange båser

Linn Bylund i KUN
Nyheter

«Fra kjønnsdelt barndom til kjønnsdelt arbeidsliv» er temaet for årets lokale markering av 8. mars. I tillegg til appell fra Steinkjer Soroptimistklubb, som fikk fjorårets likestilling- og mangfoldspris, skal Linn Bylund fra KUN og Kristine Svendsen fra LO innlede om et fortsatt kjønnsdelt samfunn.

Linn Bylund fra KUN har i samarbeid med fylkeskommunen satt søkelys på likestilling og mangfold allerede i barnehagen.

Vil provosere

– Det er ulike forventninger til gutter og jenter. Det kan være synlige ting som valg av leker, traktorer til gutter og dukker til jenter, men det er også mer usynlige som hvordan voksne reagerer og snakker til barn. Vi er veldig rask til å plassere barna i trange båser, men de bør få utfolde seg mer fritt. Det forsterkes i ungdomsårene, så det er knapt noen som passer inn i «boksen». Målet er å bevisstgjøre alle hvordan vår kultur bidrar til en kjønnsdelt barndom og gi noen konkrete tips, sier Linn Bylund.

1. mars valgte alle elever i 10. trinn videregående utdanning som skal kvalifisere de til arbeidslivet, som fortsatt preges av kjønnsforskjeller.

Lønnsforskjeller

– Det er i aller høyeste grad et kjønnsdelt arbeidsliv. Det ser vi blant annet på lønnsforskjellene mellom menn og kvinner i arbeidslivet. Den offentlige velferden har avlastet kvinnene, men det er fortsatt kvinner som gjør jobben, sier Kristine Svendsen i LO.

Markeringen på 8. mars arrangeres av Steinkjer kommunes likestilling og mang- foldsutvalg, i samarbeid med Steinkjer unge kvinners sanitetsforening, LO i Trøndelag, KUN, Beitstad sanitetslag, Henning sanitetslag, Steinkjer sanitetslag og Steinkjer soropti- mistklubb.

Grete Bækken Mollan, leder for Likestilling- og mangfoldsutvalget, håper mange deltar på torsdagens markering.

– Årets tema er veldig aktuelt, både for kvinner og menn.