Vil ha flere jenter i teknologiske fag

Etter nedgang i kvinnelige søkere til teknologistudier arrangerte Nord universitet temadagen «Jenter og teknologi».

TEKNOLOGISKE FRISTELSER: På temadagen var både forelesere fra Nord universitet, gjesteforelesere og andre engasjerte for å engasjere jentene. I tillegg til å høre på foredragene, kunne de blant annet prøve virtuelle briller. 

VIKTIG: Gjesteforeleserne Anum Qudsia og Julie Barstrand mener det er viktig å rekruttere flere jenter til jobb og utdanning innen teknologiske fag. 

INSPIRERT: Jentene fra Skogn barne- og ungdomsskole lot seg inspirere. F.v. Ragnhild Augdal, Malin Sund, Nora Håpnes, Martine Lunde, Karianne Haugen, Sigrid Skjerve Lello og Eydis Bjøru. 

Nyheter

I nasjonal regi av NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) ble temadagen for jenter avholdt på Dampsaga tirsdag. Samtidig ble samme temadag arrangert både i Trondheim og Oslo.

– Kjønnsdelingen på teknologistudier er for tiden veldig skeiv, og derfor er det viktig å vise hvor kult det faktisk er, sier gjesteforeleser på temadagen, Anum Qudsia. Hun studerte programvareutvikling ved Kingston University i London og har i senere tid jobbet som selvstendig mobilutvikler.

Nord universitet har studieprogrammer innen flere typer teknologi. På Steinkjer finnes både film og produksjon, spill- og opplevelsesteknologi, samt 3D og animasjon. Førsteamanuensis ved Nord universitet Steinkjer, Helga Dís Ísfold Sigurdardottir, melder om nedgang i antall jenter som søker seg inn på teknologiske fag.

– Det er dumt at nedgangen er såpass markant, for jeg tror ikke at jenter er mindre interessert i teknologi, men de trenger å vite om mulighetene med teknologiutdanning, sier hun.

De 180 ungdomsskolejentene som deltok på arrangementet kom fra alle kanter av det nordlige Trøndelag og snakket varmt om initiativet.

– Jeg tror det er bra å pirre nysgjerrigheten vår litt, ettersom ikke alle vet så mye om det fra før, sier Ragnhild Augdal.

Hun tok turen sammen med de andre jentene på niende og tiendeklassingene fra Skogn barne- og ungdomsskole.