Et «måndagsbarn» på en lørdagskveld

Svenskenes popyndling Veronica Maggio er klar for Steinkjerfestivalen, og bidrar til skikkelig girl-power på sommerens musikkfest.

Hon kommer, hon kommer!: Veronica Maggio er selve dronningen av intelligent pop i Norden, og på mange måter Sveriges kvinnelige motstykke til Håkan Hellstrøm. 

VENDER HJEM: Ida Jenshus tar med seg deler av Trondheimsolistene til Steinkjerfestivalen og skal skape magiske øyeblikk i kirka. 

Pop-prinsessen: Astrid S er for tiden en av Norges største internasjonale stjerner, og spiller sin eneste konsert i Midt-Norge under Steinkjerfestivalen. 

Nyheter

Med låter som «Måndagsbarn», «Jag kommer», «Sergels torg» og «Den førsta er alltid gratis» har svenske Veronica Maggio etablert seg som en av de virkelige store artistene i sitt hjemland, og også oppnådd stor popularitet utenfor Sveriges grenser.

Nå er det klart at hun får æren av å avslutte lørdagskvelden i Rismelen under sommerens utgave av Steinkjerfestivalen.

Klart for popfest!

Festivalsjef Svein Bjørge er naturligvis svært begeistret over å kunne presentere den svenske stjernen:

– Å få Veronica Maggio til Steinkjer er egentlig en liten drøm som går i oppfyllelse. Maggio er selve dronningen av intelligent pop i Norden, og på mange måter Sveriges kvinnelige motstykke til Håkan Hellstrøm. Da hun i august i fjor fylte selveste Stockholm Stadion, befestet hun posisjon som den virkelig store kvinnelige stjernen i svensk musikk.

Pop kan som kjent være så mangt, men begrepet «intelligent pop» brukes ofte som en motsats til «enkel pop», og Maggio er definitivt en representant for det første begrepet. Foruten er massivt publikum som forguder henne, så nyter hun stor respekt som låtskriver og artist hos et kritisk anmelderkorps. Svært fengende låter, med smarte og innholdsrike tekster. Maggio skal få æren av å avslutte lørdagskvelden i Rismelen, og da rigger vi til popfest! sier Bjørge.

Tøff utenpå, myk inni

Noe av det som kjennetegner Maggio som artist, er kontrasten mellom det kule og litt tøffe musikalske uttrykket og de mer personlige og ofte litt såre og vemodige tekstene. Tittelen på albumet «Handen i fickan fast jag bryr mig» er sånn sett veldig betegnende på den kule «tjeien» som egentlig er litt usikker på innsiden.

Det hører med til historien at selv om hun i «Måndagsbarn» synger at hun ble født på en lørdag, så ble hun faktisk født på en søndag.

Mange sterke kvinnelige artister

Med Veronica Maggio på plass i startoppstillingen, ser Steinkjerfestivalen 2018 ut til å stå i de kvinnelige artistenes tegn.

Forrige uke ble det klart at Ida Jenshus vender hjem til Steinkjer for å spille under festivalen, og fra før er det kjent at Astrid S og Silya blir å se på scenen.

Legg til Gåte, anført av Gunnhild Sundli, stjerneskuddene Amanda Delara og Ary, samt den engelske trioen Wildwood Kin, og du har det som antakeligvis er den sterkeste kvinnelige «line-upen» i festivalens historie. Det har ifølge Bjørge en helt naturlig forklaring.

– Jeg booker aldri etter kjønn, men vi ønsker å nå et litt yngre publikum, og derfor har vi booket noe flere artister rettet mot dette publikummet. Og her er det flere kvinnelige artister, som igjen forteller at vekten av kvinnelige artister er klart økende. Her har utviklingen skjedd naturlig over flere år, og trenden fortsetter. Ser man på kjønnsfordelingen blant artister bare 10 år tilbake, så er andelen kvinnelige artister økt betydelig på disse årene. Så utviklingen går sin naturlige gang i riktig retning, sier festivalsjefen, og legger til:

– For øvrig har vi nå helt likt fordelt antall kvinner og menn i staben i Steinkjerfestivalen. Så at jentene ikke kommer seg inn i bransjen, stemmer i hvert fall ikke i Steinkjerfestivalens tilfelle.