Hyppigere p-kontroll

Nye digitale årskort og urskive betyr mer effektiv kontroll av parkeringen, og om kort tid økes antallet trafikkbetjenter.

LØFT BLIKKET: Per-Ole Austmo og Sigrid Belbo forteller om mange spørsmål om parkering i sentrum og oppfordrer alle til å løfte blikket. – Det er en del feilparkering i sentrum, så det gjelder å løfte blikket og følge skiltene. Symbolet for urskive på skiltene er kanskje litt ukjent her i Steinkjer, men alle med førerkort skal kunne lese skilt, sier enhetsleder Per-Ole Austmo i vei, trafikk og park i Steinkjer kommune. 

Nyheter

– Det skrives ut en del gebyr, både på feilparkering, manglende parkeringsavgift og urskive, sier Per-Ole Austmo, enhetsleder for vei, trafikk og park i Steinkjer kommune.

Det viktigste argumentet for å innføre urskive var å forenkle kontrollen av alle som parkerer på de tidsbegrensede plassene med én times gratis parkering. Tidligere var kontroll av ventilene på bildekkene eneste mulighet å kontrollere parkeringen i sentrumsgatene.

Flere trafikkbetjenter

Gebyret for manglende urskive, eller at tiden har gått ut, er 300 kroner.

– Vi får en del henvendelser om urskive, og mange lurer på hvor de kan få urskive. Det er delt ut mange gratis urskiver, men det er mulig å få kjøpt både analoge og elektroniske urskiver i flere butikker i Steinkjer, sier ingeniør Sigrid Belbo i Steinkjer kommune.

Innføringen av urskive og digitale årskort har effektivisert kontrollen av parkeringen, og om kort tid økes antallet trafikkbetjenter fra to til tre.

– Trafikkbetjentene har mer enn nok å gjøre. Med mer effektiv kontroll av parkeringen i sentrum får de også tid til andre oppdrag, som å rykke ut for å kontrollere trafikksikkerheten og parkeringen ved for eksempel skoler, sier Austmo.

Denne uka ble blant annet parkeringen ved Egge barneskole kontrollert av trafikkbetjentene.

Det ble fra flere hold, deriblant de folkevalgte, etterspurt mer moderne verktøy enn urskive for å kontrollere parkeringen. Det finnes utallige og mer automatiske måter å kontrollere parkeringen, men flere av landets byer tar nå i bruk urskive.

Flere byer tar i bruk urskive

– Levanger har tatt kontakt med oss for å få erfaringer om innføring av urskive, og vurderer å ta i bruk urskive, sier Austmo.

Trondheim, Lillehammer og Hamar har også tatt i bruk urskive for å kontrollere den tidsbegrensede parkeringen.