Utfordringer med kunstgress

Det ligger igjen 2–3 tonn med gummikuler på Guldbergaunet hver vår. Så mye brøytes det vekk fra den fine kunstgressbanen i løpet av en vinter. Hvor mye som spres ute i naturen, ja, det vet ingen.

kunstgress: Steinkjer idrettsråd, Steinkjerhallen og Steinkjer kommune arrangerer temakveld for lag/foreninger. F.v. Per-Ole Austmo, Stine Strand, Thomas Langfjord, Marit Moe og Anne Irene Myhr. 

Nyheter

Men alle vet nå at gummikulene på kunstgressbanene i Norge er en stort og voksende miljøproblem. I fjor høst slo blant andre Venstre-leder Trine Skei Grande alarm om forurensning fra kunstgressbaner over hele landet. Forskning viser at fem prosent av gummikulene forsvinner fra banene hvert år. Nå inviterer Steinkjer idrettsråd, Steinkjerhallen og Steinkjer kommune til temakveld.

Inviterer til foredrag

– Lag og foreninger inviteres til et foredrag om granulatutfordringene på kunstgressbaner. Foredraget er med Bjørn Aas ved NTNU. Han skal snakke om miljøvennlige anlegg. Blant annet om en filterkurv som kan plasseres under kumlokk. Det er allerede opprettet et samarbeid med Rosenborg Ballklub. Vi håper dette er et tema som vil interessere idrettslagene, sier Marit Moe, som er leder i Steinkjer idrettsråd.

Foredraget er i Steinkjerhallen mandag 12. februar.

Det er flere kunstgressbaner rundt omkring i kommunen. Et stort problem med kunstgressbaner er granulat, de små gummikulene banene er dekt med. Verst er det på kunstgressbanen på Guldbergaunet, ifølge kommunen. Årsaken er at fotballbanen der er oppvarmet.

Et problem med Guldbergaunet

Thomas Langfjord, som jobber i kommunens parkavdeling, sier de visste det ville bli et problem da den nye kunstgressbanen på Guldbergaunet ble lagt for fire år siden. Banen er i bruk store deler av vinteren, ettersom den er oppvarmet.

– Problemet er størst når det er en bane med varme. Gummikulene blir med når vi brøyter. Det blir de ikke i like stor grad på en bane som er kald. På Guldbergaunet kan vi derfor ikke brøyte snøen bare til sides. Da ville gummikulene ligget spredt overalt. Nå samler vi snøen fra banen på egne områder, på matter, slik at vi får tatt vare på gummikulene når snøen er borte.

– Hva gjør dere med gummikulene?

– Vi renser dem og bruker noe av det om igjen. Resten må leveres til godkjent anlegg.

Det er flere enn Steinkjer fotballklubb som ønsker å ha bane åpen hele året, så gummiproblemet kan bli større.

Påmelding til temakvelden skjer via idrettsrådets nettside.