Klar for 140 mil på hundeslede

Jens Kvernmo er ikke skvetten: som fersk hundekjører skal han ut på en nærmere tre måneder lang tur med seks hunder.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Jens Kvernmo skal på en ny ekspedisjon i villmarken – denne gang med hundeslede fra Alta til Skjækra. Sparebank1 SMN og Nord Auto er med som sponsorer, og Kvernmo har fått mye bistand fra Sporbryter og Steinkjer veterinærsenter i forberedelsene til turen. I tillegg har Sigrid Ekran og Arnt Ola Skjerve bistått med sin hundekjøringskompetanse, samt utlån av hunder. 

I FRONT: Tyri og Bjarte Mikal leder an i hundespannet. 

BAKERST: Boogie og Dægger utgjør baktroppen i hundespannet, og er litt mer reserverte enn de andre. 

EVENTYRER: Kvernmo er en ekte eventyrer, slik som Helge Ingstad, som er avbildet på skiene. 

MYE I TELT: De fleste nettene underveis skal Jens Kvernmo tilbringe i dette teltet. 

Nyheter

Det var et snev av «Sirkus Kvernmo» på Hårråmyra i Ogndal tirsdag, da Jens Kvernmo skulle ønskes lykke til på ferden av sambygdinger, sponsorer og andre støttespillere. Mens kameraene knipset i vei rundt den litt beskjedne hovedpersonen, kommenterte han lattermildt:

– Dette er god motivasjon, nå gleder jeg meg til å komme meg ut på tur!

Fersk på hundesleden

Når Kvernmo nå legger ut på den om lag 140 mil lange turen fra Alta til Skjækra, er det med kamera og drone i bagasjen.

– Tanken er at det skal bli en ny serie på NRK etter hvert. Hvis jeg kommer fram da, sier han med et smil.

Kvernmo er nemlig rimelig fersk som hundekjører. Han startet opplæringen hos Sigrid Ekran før jul, og har satt sammen et hundespann på seks – med hunder fra Ekran, kennelen Sporbryter i Ogndal og en annen lokal hundekjører-kjendis, Arnt Ola Skjerve.

– Den første turen hos Sigrid endte med at jeg bristet tre ribbein, så jeg tror kanskje hun er litt skeptisk til å sende dette klabblaget på tur. Men hundene og jeg begynner å bli trygge på hverandre nå, og det er jo det det handler om. Å stå på sleden er enkelt – det er samspillet med hundene som er viktig, sier Kvernmo.

Depoter underveis

Turen starter altså i Alta, og i løpet av de kommende tre månedene skal Kvernmo og hundene komme seg sørover til Skjækra før vårløsningen.

– Det blir cirka 50 mil i måneden. Det er lite sammenlignet med Finnmarksløpet, der de kjører over dobbelt så langt på to uker, men mye av strekningen jeg skal kjøre går gjennom krevende terreng uten løyper, sier Kvernmo, som skal leve av jakt og fiske underveis.

For å sikre nok mat til hundene, legger han igjen depoter på flere steder på turen oppover til Alta.

Steinkjerambassadør

Flere av sponsorene og støttespillerne ga Kvernmo gode ord med på veien, og varaordfører Ida Bruheim Derås kalte ham en skikkelig steinkjerambassadør:

– Som Trøndelags svar på Lars Monsen fremmer du et positivt budskap om naturglede, det å holde fokus og sette seg mål, og det å tørre å være annerledes, sa hun.

Kvernmo takket avslutningsvis for all god hjelp i forberedelsene til turen.

– Jeg er veldig takknemlig for all god hjelp, jeg hadde ikke klart det uten dere. Nå gleder jeg meg til å starte på turen!