Ble frastjålet bankkortet

Ulåste garderober har resultert i tyveribølge i Steinkjerhallen. Ailin Lona Tønne er en av de uheldige som er blitt robbet.

TYVERIKULTUR: Ailin Lona Tønne er en av flere elever som har blitt utsatt for tyveri i Steinkjerhallen. Tyvene forsyner seg grovt i garderobene mens elever fra både Steinkjer ungdomsskole og Steinkjer videregående trener i hallen. 

EKSTRA UTSATT: Johan Gystad går idrettsfag på Steinkjer videregående og bruker garderobene ti timer i uka. Dermed er han ekstra utsatt for tyveriene. 

Nyheter

Mens skoleklasser fra både Steinkjer videregående og Steinkjer ungdomsskole har gymnastikktime, forsyner tyvene seg grovt i garderobene. Skolesekker og jakkelommer blir gjennomgått og gransket for bankkort, kontanter og verdisaker. I tillegg har jakker, sko og skolesekker forsvunnet.

– Sakene til alle jentene i klassen var gjennomgått da jeg ble frastjålet bankkortet mitt tidligere i vinter, sier Ailin Lona Tønne, som går sitt andre år på Steinkjer videregående skole.

Flere elever fra skolene har rapportert at noen har rotet gjennom sakene deres i garderoben mens de har hatt gymnastikktime. I flere tilfeller har også bankkort, penger og andre verdisaker forsvunnet.

Flere anmeldelser

Erik Mørkved ved Steinkjer politistasjon bekrefter at det har vært flere forekomster av tyveri i garderobene i Steinkjerhallen. Det er særlig det siste året politiet har fått kjennskap til problematikken og det har blitt anmeldt tre konkrete tilfeller. I de fleste tilfellene har det vært ungdom med tilhold i hallen som stjeler fra andre elever.

– Det er leit at det har blitt en slik «trend» blant enkelte av dem som ferdes i Steinkjerhallen, sier han.

Både elever og lærere har snakket om tiltak for å forhindre flere tyverier. Tønne forteller at klassen hennes er en av flere som har foreslått at tillitselev kan ha nøkkel til garderoben og låse den når gymnastikktimene starter.

– Vi elevene har diskutert flere løsninger på problemet. Blant annet har vi snakket om at det burde vært låsbare garderobeskap eller at lærer eller tillitselev låser garderoben før timen starter. Jeg tror dog det enkleste vil være å få inn en rutine med låsing før timen, forklarer hun.

Kjent med problemet

Daglig leder i Steinkjerhallen, Kenneth Karlsen, sier tyveriproblemene har vært et problem en stund og at de har satt opp overvåkningskameraer som kan fange opp bevismateriale for elever som tar saken videre til politiet.

– Vi håper at kameraene kan forhindre og potensielt avdekke flere tyverier. Når det gjelder garderobeskap, er det ikke plass til det i garderobene. Jeg tror den enkleste og mest effektive måten å få slutt på tyveriene er å låse garderobene mens elevene har gymnastikk, sier Karlsen.

Overvåkningskameraene i Steinkjerhallen dekker fellesområder, men naturligvis ikke garderobene. Dermed kan tyvene gå ubemerket hen fra garderoben med et bankkort eller to ekstra i bukselommen.

Penger og bankkort som stjeles blir hovedsakelig brukt på brusautomatene i hallen. Der kan man nemlig kjøpe og betale for varer uten å taste inn kortets pinkode.

– Da jeg så at noen hadde rotet rundt i tingene mine, forsikret jeg meg om at lommeboka var der og tenkte ikke noe mer over det. Senere oppdaget jeg stor aktivitet på bankkontoen min da de kjøpte og betalte varer på kortet mitt, forklarer Tønne.

Etter flere tilfeller av tyveri i garderobene til elevene, tok Steinkjer ungdomsskole grep.

Låser garderobene selv

– Da tyveriene så til å bli et varig problem, skjerpet vi rutinene slik at ansvarlig lærer i gymnastikktimene låser garderobene når elevene forlater den i starten av timen og låser opp når de er ferdige. For oss har det fungert fint, og elevene slipper unna tyveriproblemene, forteller rektor ved Steinkjer ungdomsskole, Thomas Herstad.

For elever på Steinkjer videregående finnes derimot ingen garanti for at sakene får ligge i fred.

– Elevene på Steinkjer videregående har egne bokskap i skolebygget, og har mulighet til å legge verdisaker der hvis de ikke ønsker å ha det i garderoben. I tillegg kan elevene ta med verdisaker som læreren passer på, sier avdelingsleder på idrettsfag ved Steinkjer videregående, Stian Ludvigsen.

Tønne ser derimot ingen skikkelig løsning i å legge verdisaker i bokskapene på skolen eller hos læreren.

– Bokskapet vårt på skolen er ganske lite, og vi får ikke plass til stort annet enn mobil og lommebok. Dessuten ligger problemet i at det stjeles, ikke bare at det stjeles «verdisaker». Flere har blitt frastjålet jakker og sko, og det er jo kjipe og dyre tap det også, forklarer hun.

Vil følge opp

For 16 år gamle Johan Gystad har ulåst garderobe bydd på stor frustrasjon. Gystad går idrettsfag og har ti timer trening i uka. Det er ti timer hvor tingene ligger i en garderobe som er åpen for alle.

– For en stund siden ble jeg frastjålet 200 kroner mens tingene mine lå i garderoben. Det er dumt at det ikke er noen ordning på dette, for siden jeg bruker garderobene ti timer i uka, var det nesten dømt til å skje meg.

Ludvigsen forklarer at Steinkjer videregående ikke har kjennskap til det store antallet tyverier i Steinkjerhallen, som Steinkjer-Avisa har fått kjennskap til.

– Når det kommer fram at det er så mange tilfeller som dette vil vi naturligvis ta opp saken både internt og i elevrådet for å finne en løsning. Det er jo ikke slik det skal være, avslutter han.