Kickoff for HUNT4 i helga

Show og forskerpub skal lokke steinkjerbyggen til å bli med på en ny runde med HUNT.

HELSEUNDERSØKELSE: Vegard Knudsen, Sigmund Kveli, Harald Morten Bremseth (her som Anna Bola) og Vigdis Hjulstad Belbo fronter Hunt4, som starter opp i Steinkjer førstkommende mandag. 

Nyheter

Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning. Data er framskaffet gjennom tre befolkningsundersøkelser, HUNT1 (1984-86), HUNT2 (1995-97) og HUNT3 (2006-08). Til sammen har 120.000 personer samtykket til at avidentifiserte helseopplysninger kan gjøres tilgjengelig for godkjente forskningsprosjekter, noe som gjør det til verdens største forskningsbase i sitt slag.

Nå er HUNT4 i full gang, og etter oppstarten i sørdelen av fylket i september, kommer undersøkelsen nå til Steinkjer.

Starter mandag

Fra og med mandag er HUNT4 på plass med feltstasjon i Rønninggården for å veie, måle og ta blodprøver av steinkjerbyggen. Nytt denne gangen er at deltakerne også får spørsmål om de vil gå med bevegelsesmåler på seg noen dager for å måle aktivitetsnivået.

Det er sendt ut en første invitasjon til å delta fra kommunen, og den enkelte vil etter hvert få tilsendt en invitasjon med oppmøtetidspunkt.

– Hvis oppmøtetidspunktet ikke passer, er det også mulig å komme på drop-in. Tidspunkt for drop-in er oppgitt på invitasjonen og finnes også på nettsidene våre. Vi holder på i Steinkjer fram til slutten av juni, så det blir mange muligheter til å delta, forteller Vigdis Hjulstad Belbo, som er mobiliseringskoordinator for HUNT4.

Best i forrige runde

HUNT4 håper å få med så mange som mulig på undersøkelsen, og Belbo forteller at Steinkjer var best av de store kommunene i forrige runde.

– Deltakerprosenten i Steinkjer var 58,1 på HUNT3, så vi håper på minst like bra oppslutning denne gangen. Undersøkelsen i Levanger er nettopp avsluttet, og der endte vi på cirka 48 prosent deltakelse, så her er det bare å møte opp, oppfordrer hun.

I tillegg til «kampen» mellom kommunene, legges det også opp til litt intern konkurranse mellom kretsene i hver enkelt kommune.

– Vi inviterer kretsvis til undersøkelsen, så vi håper at det går litt sport i å få til best mulig oppmøte i sin krets, sier Belbo.

Åpningsshow og forskerpub

For å markere starten for HUNT4 i Steinkjer inviteres det til gratis familieshow på scenen ved Jordbærpikene på Amfi i dag, lørdag klokka 12.00. Der blir det praktisk informasjon om undersøkelsen og underholdning ved trioen Kveli Råen Bremseth. De har skrevet en egen HUNT4-sang, og det blir gjensyn med noen av figurene fra trioens show.

– Vi blir spurt om å stille opp på mye forskjellig, og er ganske selektive. Men HUNT4 var det lett å si ja til, sier Sigmund Kveli, som også har en litt mer personlig agenda:

– I forrige HUNT slo Snåsa Lierne på deltakelsesprosent, det skal aldri skje igjen!

I tillegg til humortrioen, blir det appeller ved ordfører Bjørn Arild Gram og HUNT-leder Steinar Krokstad, samt musikk ved Frida Natland trio.

Etter at showet på Amfi er ferdig, blir det forskerpub på Vårt Hjem klokka 15. Her stiller Steinar Krokstad, Arnulf Langhammer, Vegar Rangul og Jon Magne Letnes med populærvitenskapelig folkeopplysning om temaer som trening i hverdagen, lungehelse og HUNT generelt.

Det trekkes ut en elsykkel som premie blant de som deltar i Steinkjer, i tillegg til at alle deltakerne i fylket konkurrerer om hovedpremien, som er en elbil.

Etter påske er det verrabyggens tur, når HUNT4 starter opp der 16. april.

tore vikan