– Unikt for ei lita bygd

I Sparbu blomstrer jentefotballen. Jentene strømmer til, og det er nesten ingen som slutter. For første gang stiller nå bygda med hele tre 11-erlag i seriespill.

FOTBALLJENTER: Her er noen av jentene fra Sparbu som allerede er i full gang med forberedelser til årets fotballsesong. Jentene er fra jenter 14 år, jenter 15 år og jenter 17 år. De trives i hverandres selskap, og møter opp på treningene i hopetall. 

IKKE BARE SPILL: Om vinteren trener jentene inne i Mærehallen én gang i uka. Da er det mye styrke- og basistrening som står på programmet, og selvfølgelig det artigste av alt – å spille fotball. 

Nyheter

– Det har vi aldri gjort før, sier leder Roar Stornes i fotballgruppa.

I år vil det være med jentelag i 14-årsklassen, 15-årsklassen og 17-årsklassen.

– Det må være unikt for ei lita bygd, sier Stornes.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det bosatt 620 personer i Sparbu. På Mære skole går det, ifølge Steinkjer kommune, 255 elever. Da blir det unikt at fotballgruppa totalt teller 300 fotballspillere med stort og smått. Cirka halvparten av dem er jenter.

– Det er nesten ingen jenter som slutter, og det er mange som kommer til. Vi har flere fra andre grender som Henning, Røra og Steinkjer. Jeg tror at kontinuiteten vi har blant trenerne våre, er en stor årsak til at jentene stortrives med å spille fotball i Sparbu. Runar Bragstad, Anders Råen, Martin Vådahl og Kristin Wibe har holdt det gående i mange år, og er fremdeles like motiverte. Det er et kjempepluss for oss, sier Stornes.

Samarbeid med Steinkjer

I Sparbu har de en holdning om at ingen jenter skal gå til andre klubber før de har fylt 15 år.

– Vi har et godt samarbeid med Steinkjer fotballklubb. Dersom vi har talentfulle jenter, er vi bare glade for om de prøver seg på et høyere nivå. I Sparbu er det flere jenter som hospiterer. 14-åringer er da for eksempel med og trener med 15-åringene. Vi har også jenter som er med og trener med gutta. Vårt kanskje viktigste våpen for at jentene er så ivrige, er at det sosiale står i høysetet, sier Stornes.

Fasiliteter

Om vinteren er det fellestrening for jentene på 11-erlagene.

– Vi er heldige. Klubben har egen kunstgressbane og Mærehallen er også eid lokalt. Vi trener i hallen på søndagene. Vi kunne hatt flere økter, men de aller fleste av dem spiller enten håndball, går på ski eller har en annen idrett ved siden av. Det tar vi hensyn til. De ulike gruppene snakker sammen, slik at alle kan være med, sier Stornes.

Motivasjonen til Sparbu-jentene må være stor. De strømmer til vintertreningene, selv om den i alle hovedsak består av styrke- og basistrening, og selvfølgelig noen interne oppgjør med fotballen i hallen.