Skal gå Norge på langs

11. juni tar Arne Olav Øksnes på seg joggeskoene samtidig som han monterer en tung sekk på ryggen sin, og en litt lettere sekk på hunden Veras rygg. Sammen skal de to gå fra Lindesnes til Nordkapp. 15. oktober skal han være tilbake på jobb.

treninga starter:: Arne Olav Øksnes er godt trent, og det samme er hunden Vera. – Vi er ikke så vant til å gå med tunge sekker noen av oss, så det skal vi øve oss på nå etter hvert, sier Øksnes, som er godt i gang med både planlegging og trening. – Jeg må på sponsorjakt også, for det koster å ta fri fra jobb i noen måneder, sier Arne Olav Øksnes. 

ut på tur: Dette er Arne Olav og Inua Vera av Vinterborgen, som er hundens fulle navn, på en av mange fjellturer. Til sommeren skal de to forsere mange fjellpartier. Foto: Rune Omli Øksnes. 

Nyheter

Den turglade mannen på Lerkehaug ser fram til å gå Norge på langs. Mellom 11. juni og 15. oktober skal han gå mellom 250 og 270 mil. Han må tilbakelegge ca. 25 km i snitt per dag.

– Hvorfor gå så langt?

– Jeg har tenkt på det en stund, at det hadde vært artig å gå Norge fra sør til nord. Men så er man opptatt med barn og familie og andre gjøremål. Nå har jeg imidlertid store barn, også har det vært hendelser som har ført til at jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil utsette ting. Og da jeg bestemte meg for det – og familien sa det var greit, var det bare å starte planleggingen, sier Arne Olav, som alltid har vært glad i naturen. Fjellet har han brukt mye, og det er bra, for det er store fjellpartier han skal forsere.

Mye i fjellet

Kort fortalt går ruta fra Lindesnes til Hardangervidda, om Jotunheimen, Rondane, Røros, Sylan og deretter kjente trakter.

– Da kommer vi til Skjækerfjella, Blåfjella og Børgefjell. Planen er også å gå i nasjonalparken Padjelanta i Sverige før vi krysser Reisadalen. Etterpå blir det Finnmarksvidda og Magerøya, sier Øksnes, som skal ha depoter med mat liggende 13 steder i landet.

– Det ordner jeg selv før jeg drar. Kona mi, Randi, skal sørge for å få sendt det. Det står adresse og dato på pakkene når de skal sendes.

– Blir det mye godt og spennende å finne på depotene?

– Det er stort sett frysetørret mat til meg og hunden. Jeg må tenke holdbarhet og vekt – og næring. Drikke finner jeg.

Flere par sko

– Skal du gå i joggesko?

– Ja, den første tiden på Sørlandet blir det ganske mye langs vei, men etter hvert er planen å kaste joggeskoene. Da skal jeg bruke to par fjellsko.

– Hva med staver – og gevær, vi tenker på bjørn og ulv?

– Staver skal jeg ha med, først og fremst som støtte når jeg må krysse elver. Bjørn har aldri bekymret meg, så geværet er ikke med. Men fiskestanga er med som tidsfordriv. Også har jeg invitert familie og turvenner til å gå i lag med oss.