Åtte års eventyr i Karibia ble til bok

Greta og Olaf Lervik fulgte drømmen og levde åtte år med å arrangere katamaran-turer i Karibia. Nå kommer deres opplevelser i bokform.
Nyheter

Mange drømmer om å reise og bo i eksotiske strøk, men langt fra alle gjør noe med det. Greta og Olaf Lervik valgte i 2007 å følge drømmen, og dro til den sørøstlige delen av Karibia, der de startet opp med charterturisme og var vertskap på en katamaran-båt de kjøpte.

I de åtte årene som fulgte, tilbrakte de store deler av året i Karibia, der de seilte med turister mellom de mange små øyene i området. De anslår å ha hatt med et sted mellom 500 og 1.000 turister på båten i løpet av disse årene – flere av dem fra Steinkjer-området – og antall bilder og minner de sitter igjen med er enda større.

Etterspørsel om bok

I kjølvannet av årene i Karibia, har Greta fått flere henvendelser fra tidligere gjester om hun ikke skulle lage en bok om tiden på båten. Via sønnen Frank kom hun i kontakt med den utflytta steinkjerbyggen Kristin Over-Rein, som har startet gründerselskapet BoldBooks AS.

Det er en webplattform for uavhengige forfattere, som skal sette forfatterne i stand til å gi ut en bok uten å gå gjennom et forlag, gjennom å tilby alle verktøy og tjenester de trenger på ett sted.

– Tanken er at vi skal være ”fødselshjelper”, og sette forfatterne i stand til å lage et godt produkt selv. Det er en ensom jobb å være forfatter, og vi tilbyr det som trengs av støtte underveis. De store forlagene satser jo også først og fremst på bestselgerne, så vi mener at vårt tilbud bidrar til større mangfold av utgivelser, sier Kristin Over-Rein.

– Kristin hadde tro på bokprosjektet, og hun har gitt meg mye god hjelp underveis.

Det viktigste for meg er å formidle en historie, og å få ut boka til de som har etterspurt den, sier Greta Lervik. Boka ligger allerede ute for forhåndssalg på nett, via BoldBooks.

Mot alle odds

Men at Greta og Olaf Lervik endte opp som henholdsvis kokk og kaptein på en båt i Det karibiske hav, er i grunnen mot alle odds.

– Ja, hvem skulle trodd det i utgangspunktet? Jeg som ikke likte å lage mat, og Olaf som ikke tålte sol, humrer Greta.

For å finne forklaringen, må vi skru tiden tilbake til 1994. Ekteparet Lervik lot OL være OL, og reiste på cruise i Karibia. Det ga mersmak, og de dro tilbake i juleferien. Senere var de der igjen i 2003 og 2005 og leide seilbåt sammen med to andre par fra Steinkjer, og tanken om at dette kunne bli noe mer enn ferieturer vokste fram – spesielt i Olaf.

– Vi visste at det fantes norske båter i området som manglet skipper, og Olaf bestemte seg for å ta kystskippereksamen og ”seilbåtlappen”. Det er han som har vært pådriveren hele veien, jeg har bare vært med, sier Greta og kikker med et smil bort på ektemannen.

Sønnen ble medeier i båt

På tampen av 2006 reiste Olaf nedover, og Greta fulgte etter en stund senere. Sønnen Frank ble medeier i katamaranen ”Queen of Hearts”, og Greta og Olaf begynte å jobbe chartervirksomhet på båten på nyåret i 2007. De hadde ingen forhåpninger om å bli rike på prosjektet.

– Vi håpet bare at det skulle gå rundt. Vi bodde jo gratis i båten, og gjestene vi hadde ombord spleiset på maten, så vi hadde lave levekostnader.

De største utgiftene hadde vi når vi spiste på land. Og så er det jo sånn at selv om vi var i flotte, eksotiske omgivelser, så var det ikke ferie – det var jobb. Mye jobb. Samtidig ble vi rike på opplevelser, og fikk mange gode venner i løpet av de åtte årene vi drev båten, sier Greta.

Og nå skal altså både de som var med på båtturene og andre få dele noen av disse opplevelsene i Gretas bok ”Karibia – slik jeg opplevde det”.

Naturkreftene har imidlertid villet det slik at det Karibia som Greta og Olaf opplevde, på mange måter ikke finnes lenger. Orkanene som herjet tidligere i høst har gjort enorme ødeleggelser på noen av øyene der de seilte.

– Jeg blir på gråten bare jeg tenker på det. Vi har fulgt med på nyhetssendingene, og på nett, og sett ødeleggelsene. Vi skal nedover en tur nå før jul, og og seile mellom de øyene i sør som ikke ble berørt av orkanene, sier Greta Lervik.