Fortsatt populært med julekort

E-mail, sms og Facebook har tatt over for det gode gamle brevet, men julekortene ser ut til å holde stand. Vi har kikka litt på julekortenes historie.

OMSTRIDT: Dette kortet er regnet som det aller første julekortet i England fra 1843. Det skapte imidlertid oppstandelse, da det ser ut til at den lille jenta midt i bildet drikker rødvin. 

KLASSISK: Kanefart var et mye brukt motiv på norske julekort på slutten av 1800-tallet. 

TØRSTE: Disse nissene nøyer seg ikke med grøt ... 

MED FLAGG: Det er ingen tvil om hvilket land dette julekortet kommer fra. 

PÅ GLATTISEN: Det var populært å gå på skøyter den gangen det var stabile vintrer. 

Nyheter

Ifølge Posten Norge har nordmenn sendt julekort til hverandre i mer enn 130 år. Det aller første julekortet ble imidlertid tegnet av den engelske kunstneren John Calcott Horsley som døde i 1903.

I Norge regner man med at det første norske julekortet ble lagt i postkassen i 1883, og julekortene ble raskt populære. Så populære at bare to år senere måtte man bruke ekstramannskaper for å avvikle juletrafikken ved Christiania postkontor.

Overrekningskort

Men julekortene hadde en forløper, overrekkingskort. Disse ble ikke sendt i posten, men ble overrakt personlig fra sender til mottaker.

I Europa ble dette svært populært utover 1800-tallet, men da det første julekortet ble sendt i England i 1843 åpnet dette for en helt ny tradisjon selv om det skulle ta 20 år før den nye skikken slo an. Posten Norge mener at det aller første norske trykte kortet kom allerede i 1870, men dette er ikke bekreftet.

Fjøsnisser og vinterlandskap

I dag er det mange som samler på postkort, og ikke minst julekort. Denne interessen stammer faktisk fra julekortenes storhetsperiode, på 1920-1930-tallet. På 1880-tallet var det typiske norske motiver på julekortene. Det handlet ofte om fjøsnisser, skigåing, kanefart og storgårder. Religiøs symbolikk fantes også, men dette var ikke vanlig.

Den nordiske nissen måtte ikke forveksles med selve julenissen, og fjøsnissen kunne være en hissig liten nisse full av temperament.

Posten Norge gjennomførte for noen år siden en Gallup-undersøkelse som gikk på å få nordmenn til å uttale seg om sine favorittmotiver på julekortene. Selv om tidene, holdningene, økonomi og samfunnsliv forandrer seg, ser det ut til at nisser og nostalgi holder stand. Det ser derfor ut til at nisser, vinterlandskap og nostalgiske julemotiver er de mest populære motivvalgene for nordmenn, og en undersøkelse i 2007 viser at de religiøse motivene handler på sisteplass, ifølge Posten.

Forskjellige tradisjoner

I Australia er det mest vanlige julekortmotivet store, hvite saueflokker, og julekortene i Østen er pyntet med orkideer, vannliljer, roser og opiumsvalmuer. De arabiske landene ser ut til å foretrekke palmer. I Bangladesh, Sri Lanka og Grønland brukes henholdsvis påfugler, elefanter og hvalrosser. Vi nevner også at den populære blomsten julestjerne opprinnelig er en meksikansk blomst som ofte brukes på julekortene i de tropiske strøk som pynteborder rundt hvite sandstrender.