Headhuntet innvandrer som avløser

Den eneste erfaringen den syriske mannen hadde med kyr, var å hente opp ei ku fra ei grøft i Syria – med kran. Nå har kranføreren fast jobb og ansvar for gården når Tore Strugstad drar på ferie.

uten erfaring: – Da Mevan satt i asylmottak i Steinkjer var jeg på tur i lag med han i regi av Røde Kors. Jeg merket allerede da at han var flink, trivelig og blid. Jeg lovte han fast jobb selv om han ikke hadde peiling på kyr. Men først måtte han få oppholdstillatelse. Det fikk heldigvis han, kona og de tre barna deres, sier Tore Strugstad, som låner bort en bil til mannen fra Syria. – Det er utfordrende nok å etablere seg og ta norske førerkort. Han kjøper seg nok bil når han får råd. Enn så lenge hjelper vi han. 

trives: Snart reiser Tore og kona Anne-Brit Redving på ferie i 14 dager. – Gården er i trygge hender. Mevan håndterer både kyr, kalver, kviger og okser. Han er løsningsorientert, sier Tore. 

idealist: Denne uka skrev Tore enda en avtale med Lena K.F. Haugdal i Flyktningtjenesten i Steinkjer. Han skal ha nok en mann i språktrening på gården sin. Denne gang en mann fra Eritrea. 

Nyheter

– Jeg headhuntet Mevan da han satt i asylmottak i Steinkjer. Jeg var på tur i lag med han via Røde Kors, og så potensialet hans. Han hadde jobbet som kranfører i 15 år, hadde førerkort for traktor og bil, og var omgjengelig, trivelig og blid, ikke minst det.

Men kyr, det hadde han ikke peiling på, bortsett fra at han hadde heist opp ei ku fra ei grøft i Syria en gang, sier Tore Strugstad, som der og da lovte syreren fast jobb på gården hans i Ogndal om han fikk oppholdstillatelse.

Låner bort bil til han

Mevan Salh Adulkader, hans kone og tre barn kom til Steinkjer for knappe to år siden i desember 2015. De fikk oppholdstillatelse – og da hadde Mevan fast jobb! Det er ganske enestående etter så kort tid.

– I starten hentet vi ham i Steinkjer, der han bor. Nå låner han bil av oss. Man må være litt idealist når man vil hjelpe folk til å bli integrert i det norske samfunnet. De har nok med å etablere seg med hus og en fremmed levemåte, og ta norske førerkort, om de ikke skal kjøpe seg bil også. Det er klart de trenger tid for å spare opp penger til alle utgiftene, sier Strugstad, som startet i denne «bransjen» i 1999. Da var familien hans vertsfamilie for hviterussiske elever på Mære.

Familien har lang erfaring

– Vi har også hatt elever fra Minsk på utveksling. Og da vi fikk behov for hjelp på gården, hadde vi folk fra både Ukraina og Polen her. En polakk jobbet her i 3,5 år – og det var da han sluttet jeg bestemte meg for å prøve asylsøkere på gården.

Det er 27 melkekyr på gården, og kalver, kviger og okser. Og jord, skog, hester og hund.

Mevan jobber fra morgen til kveld fem dager i uka og annenhver helg. Og midt på dagen er han på skole (Steinkjer voksenopplæring) mellom kl. 10.30-13.00.

Trenger flere bønder

Lena K.F. Haugdal i Flyktningtjenesten i Steinkjer sier de har mange asylsøkere som ønsker å ha praksis på gård.

– Vi – og de blir veldig glad om noen tar kontakt med oss.