Nytt liv for Dagros og co.

Arnt Egil Brørs og Morten Brørs har byttet ut melkestall og gammelt fjøs med elektronikk, hydraulikk, tredemøller og et 1.710 kvadratmeter stort, nytt fjøs.

NYTT FJØS: Brødrene Arnt Egil og Morten Brørs har hatt drift i det nye fjøset i ett år. Denne uka hadde de offisiell åpning av fjøset sammen med leverandørene. Arbeidsdagene blir ikke kortere. Etter åpninga av nyfjøset har de økt bestanden med 100 dyr. Til sammen har de nå 450 dyr på gården. I det gamle fjøset er det blant annet okser. 

KALVEDRIKK: Melk til kalvene blir ført inn til en egen tank i kalveavdelingen. Sten Kjelås fra Felleskjøpet har levert alt av innredning i fjøset. Selve fjøset ble bygget av Borgenbygg. 

TREDEMØLLE: Kalvene har et eget rom. Her står de på en tredemølle som sørger for at møkka blir borte og det blir fylt på med sagflis. 

BOMRING: For å komme inn til melkeroboten må dyra gjennom kontrollstasjonen. Er det ikke melketid åpnes bommen til høyre. Er det melketid blir kua sendt til venstre. 

MARS 2016: Arnt Egil og Morten Brørs på grunnmuren til det som skulle bli 1.710 kvadratmeter fjøs som sto ferdig i begynnelsen av oktober i 2016. Grunnarbeidene ble gjort av Gran & Ekran. 

Nyheter

Det har blitt enklere for Dagros også. Nå «bestemmer» hun selv når hun skal ta turen bort til melkeroboten for å bli melket. Er det hennes tur, sørger den elektroniske brikken som er festet i øret, at porten åpnes i bomringen inn til roboten.

– Er det ikke hennes tur, kommer hun tilbake til avdelingen hun nettopp forlot, og må ta runden på nytt igjen, sier Morten Brørs.

Han og broren, Arnt Egil, har investert 12,5 millioner kroner i det nye fjøset på Solberg i Beitstad. Det daglige arbeidet til brødrene har blitt enklere. Melkestallen er byttet ut. Dyra har fått bedre plass. Kalvene har fått egen avdeling. Elektronikken sørger for at de har bedre oversikt. Brørs samdrift har en melkekvote på 550 tonn i året.

– Vi kan øke den, men når prisen på én melkekvote nå koster 16 kroner, er det for dyrt, sier Brørs.

De kjøpte kvoter for ett år siden. Da var prisen cirka 12,50 kroner.

– Det mest unike med det nye fjøset til Morten og Arnt Egil er nok egen kalveavdeling. Kalvene er adskilt fra de andre dyrene. Det er bra med tanke på blant annet smittevern. Kalvene står på en tredemølle som sørger for at møkk blir tatt bort og ny sagflis blir fylt på kontinuerlig, sier Sten Kjelås fra Felleskjøpet.

Onsdag denne uka var det markering av at fjøset til brødrene i Beitstad er ferdig. Leverandørene sørget for stor bløtkake, og mange interesserte strømmet til nyfjøset for å se.

– Jeg lurer på om vi kanskje har betalt for mye for fjøset. Da det sto ferdig kjørte nemlig både selgeren og montørene fra Felleskjøpet rundt i nye biler, smiler Morten Brørs.