Førjulsstemning på Egge

Adventssøndagen på Egge museum byr på alt det kjente og kjære, pluss noe nytt.

ADVENT PÅ MUSEET: Trond Hallem fra Steinkjer bibliotek er kledd ut som Gubben fra «Gubben og katten», og skal ha fortellerstund på Egge museum under adventsarrangementet søndag. Fra venstre Maiken Lien Jørgensen fra museet, og Lene Lindseth Estensen, Sigurd Aalberg og Tuva Myklebust fra Vikingen barnehage. 

Nyheter

Adventsarrangementet på Egge museum den første søndagen i advent har blitt en tradisjon for mange, og også i år blir det mulig å finne julestemningen i og rundt friluftsmuseet.

– Vi er ikke redd for å gjenta en suksess, så årets arrangement er tradisjonsrikt, i tillegg til at vi har med noe nytt, forteller formidlingsansvarlig Maiken Lien Jørgensen.

Gjøre, se og oppleve

Blant de tradisjonsrike aktivitetene, nevner vi kjøring med hest og vogn, hopping i høyet, juleverksted, smiing, smultringbaking, brygging, spikking, pepperkakebaking og laging av sursild, samt steking av blodpannekake og brygging av maltøl.

I tillegg blir det som alltid et rikholdig julemarked i utstillingshallen, der besøkende kan kjøpe fine julegaver fra lokale utstillere, eller finne spennende ting i butikkene i Bygata. I år er også Husfliden og Steinkjer bokhandel på plass med utsalg i Bygata.

– Vi er opptatt av at ting henger sammen, for eksempel kan ungene lage sin egen pepperkakeform hos blikkenslageren, og så bake pepperkaker med dem i fjøset etterpå, sier Jørgensen.

Flott hønsehus

Nytt av året er hønenes nye og flotte hønsehus, med julepynt og norske flagg. Ved hønsehuset skal Trond Hallem fra Steinkjer bibliotek gestalte Gubben fra «Gubben og katten», og sitte og lese fra nevnte bok, samt vise rundt i hønsehuset.

Restauranten er i år flyttet inn i verkstedet, mens juleverkstedet foregår i utstillingshallen, med lysdypping og dreiing.

Sauene og hønene bor på museet året rundt, og til arrangementet søndag kommer det i tillegg hest og alpakkaer som barna kan klappe.

Mange stiller opp

For å få til et slikt stort arrangement trengs det mange frivillige, og Jørgensen roser alle som stiller opp.

– Vi har haugevis med frivillige som hjelper til, og i tillegg kommer fiolinnissene fra Steinkjer kulturskole og spiller for oss, og BUL Steinkjer spiller og danser. Vi har også mange barn fra Vikingen barnehage her, som blir å finne sammen med nissefamilien i Skogastu, forteller hun.

Og som vanlig har nisseungene i Skogastu rotet bort alle nisseluene, så det vanker premier til de som kan hjelpe dem med å finne luene.