Populært julbur

Astrid Utgårds Julbur har åpent for sjette gang. Produktene man får kjøpt i det koselige stabburet på gården Ellerås midt mellom Sunnan og Stod er ikke laget av profesjonelle.

startet i 2010: – Mye av baksten har vi solgt ut, men det er mye fint til salgs her fortsatt, sier Astrid Utgård, som startet med Julbur første gang i 2010. Gården Ellerås ligger mellom Sunnan og Stod. 

nytt liv: I gamle dager bar de 80-kilos kornsekker opp de bratte trappene i to etasjer til lagring på «bursloftet». – Nå har vi kaffe der, sier Astrid og Oddbjørg Utgård. 

Nyheter

– Det var i 2010 jeg hadde Julbur for første gang, sier Astrid Utgård, som før jul stort sett hvert år selger hjemmelagede produkter i det koselige stabburet på gården Ellerås. Og hver gang er moren hennes, Oddbjørg Utgård, med som ekspeditrise i Astrids Julbur.

I løpet av to helger kan hun omsette for ca. 40.000 kroner.

– Det varierer; ofte av vær- og kjøreforhold. Forrige helg var det kjempefint vær, og da ble julebrødet nesten revet bort.

– Selger dere flere sorter?

– De ulike slaga i år er: fattigmann, goro, sandkaker, kokosmakroner, peppernøtter, berlinerkranser, serinakaker, og silkekaker. Vi har også vørterkake, fruktkake, havrekjeks og fyrstekake, sier vertinnen i Julburet, som også holder åpent lørdag 2. desember.

– Mye av baksten er solgt, men vi har fremdeles en god del varer igjen. Jeg vil jo gjerne fremheve min tante, Kari, som har malt på porselen i mange tiår og fremdeles er like stø på hånda som 90-åring. Totalt er vi 11 produsenter i år.

– Alle driver det som hobby, sier Astrid, som er glad for at folket i bygda, og fra andre steder, besøker dem og handler.

– Også er det artig å bli etterspurt utover høsten: «blir det noe Julbur i år»? Det er også fint å kunne bruke husene på gården til noe etter at tradisjonell gårdsdrift er avviklet. Vi setter pris på å kunne «dele godene» med flere og inviterer gjerne folk til gården gjennom blant annet Julbur, Bondens gym og Sunnanrittet.