Debuterer med krim

Ulf Bertil Sende har skrevet i mange år, men det er først nå han gir ut bok – en krimbok med handling fra Steinkjer.

bokdebutant: Ulf Bertil Sende presenterte i går kveld krimboka «Gille» på Vårt Hjem. Nå er den klar for bokhandlene. 

Nyheter

Ulf Bertil Sende jobber til daglig som fysioterapeut, men har hatt skrivingen som en hobby i årevis. Han har en rekke ferdige og uferdige manuskripter liggende, og nå er hans første utgivelse klar for markedet, krimboken «Gille».

Gjør som faren

– Jeg har alltid skrevet mye, men ikke gitt ut noe. Så hadde det seg slik at faren min, Aksel, også jobbet med ei bok. Han sa at hvis han fikk gitt den ut, måtte jeg også få gitt ut bok. Så ble det bok fra ham for et par år siden, og da måtte jeg jo holde løftet, forteller Sende.

Han har tidligere sendt inn manus til ulike forlag, men «Gille» er gitt ut på hans eget forlag, Sende forlag.

– Da har jeg full kontroll med boka.

– Og alle kostnadene også?

– Ja, det er sant. Jeg har ikke store forhåpninger om at det skal bli en suksess, men har to bøker til som er mer eller mindre klare. De kommer ut hvis jeg tjener minst 1 krone på denne boka!

Første krimbok

At det er ei krimbok Sende debuterer med, er egentlig litt uventet for ham selv.

– Det er den første krimfortellingen jeg har skrevet, de andre tekstene er fantasy og historiske konspirasjoner. Men det har vært veldig interessant og artig å skrive krimbok, sier han.

Handlingen foregår som nevnt i Steinkjer, men alt i boka er fiksjon, og ingen eksisterende personer eller adresser er nevnt.

– Men det er klart, jeg har vokst opp i Steinkjer, så jeg har hentet inspirasjon herfra. Leserne vil nok kjenne igjen steder fra Steinkjer i boka, men jeg tror jeg skal styre greit unna søksmål fra noen, sier han og ler.

Hardbarket

Krimlitteraturen har beveget seg i stadig mer voldelige og brutal retning siden Agatha Christies dager, og Sendes bok er intet unntak.

– Det er ei krimbok, så det er ganske røft og brutalt. De som leser mye krim, vil neppe bli forferdet, men nye krimlesere vil nok synes at boka er rå. Samtidig er jeg opptatt av menneskeskjebner og relasjoner, og prøver i boka å gi noen svar på hvorfor folk handler som de gjør. Det er en god dose samfunnskritikk i det jeg skriver, der jeg prøver å forklare hvorfor ting skjer, og hvilket ansvar samfunnet har i det, forklarer han.

Selges lokalt

Boka kommer i et opplag på 700 eksemplarer, og blir å finne både i Steinkjer bokhandel og hos Norli, samt hos Nova frisør, der Sendes kone jobber. I går kveld var det bokslipp for inviterte på Vårt Hjem.

– Det blir lansering av boka på Norli i morgen, lørdag. Nå er jeg spent på responsen, men har realistiske forventninger. Jeg kaller meg hobbyforfatter, og vil ikke kalle meg forfatter før jeg ser at det er noen som vil lese det jeg skriver, sier Ulf Bertil Sende.