Gamle sokker får nytt liv

Alt av tekstiler, også utslitte sko og hullete sokker, skal leveres til Fretex.

Alt av gamle sko og tekstiler skal i Fretex-containerne som er utplassert på gjenbrukstorgene rundt omkring i Steinkjer. Her viser John Olav Skjesol fram sko og gamle sokker som ikke kan gjenbrukes, men som får et nytt liv som andre produkter hvis de leveres inn til Fretex.  Foto: Øyvind Bones

Fakta:
  • Hva skjer med klærne som gis til Fretex?
  • 78 % går til gjenbruk
  • 20 % til materialgjenvinning
  • 2 % til energigjenvinning.
  • Klærne blir solgt i Fretex-butikker, eksportert og delt ut via Frelsesarmeens sosiale arbeid.
Nyheter

– Vi ser at altfor mye tekstiler ender i restavfallet, men slitte sko, sokker og gamle BH-er kan få nytt liv som andre produktene – hvis de leveres inn til Fretex, sier John Olav Skjesol i enhet renovasjon i Steinkjer kommune.

Flink til ombruk av klær

En nasjonal undersøkelse fra 2017 viser at 52.000 tonn tekstiler havner i restavfallet hvert år i Norge. Det tilsvarer nesten 10 kilo per nordmann og over halvparten av alle tekstiler som kastes.

– Mange er veldig flink til ombruk av klær og sko, både ved arv av klær, og salg og kjøp av gamle klær. Men altfor mye av klær og sko, som ikke kan ombrukes, kastes i restavfallet, sier John Olav Skjesol.

Tekstiler som ikke blir ombrukt blir reparert, omgjort eller kvernes og brukes til å lage nye klær, tepper, isolasjon, pussefiller og mye mer. For å produsere 1 kilo tekstil kreves det 4.081 liter vann og én lite kjemikalier.


– Det er veldig ressurskrevende å produsere tekstiler. Derfor er det veldig viktig at alt av tekstiler samles inn og kan brukes igjen, sier John Olav Skjesol.

Rent, tørt og i lukket pose

Enhet renovasjon i Steinkjer kommune har ansvaret for alt av husholdningsavfall i kommunene Steinkjer, Verran og Snåsa. Nå er de med på en felles informasjonskampanje.

– Vi må sammen gjøre en innsats for å utnytte tekstilene bedre og få de bort fra restavfallet. Det er utplassert Fretex-containere på alle gjenbrukstorg i de tre kommunene, sier Skjesol.

Det eneste som kreves for levering av utgått sko og utslitte tekstiler er at det er rent, tørt og i en lukket pose.

– Det er egentlig ganske enkelt. Alt av sko, belter og tekstiler skal ikke i restavfallet, men kan samles i en post og leveres i nærmeste Fretex-container. Etter det sendes det til Fretex i Trondheim, der det blir sortert og sendt videre.