Ut i rommet med Ødegaard og Sannes

Torsdag kan du dra "Out of space" i et spektakulært multimedieshow med bilder, filmer, animasjoner, lydeffekter og musikkvideoer.

ENTUSIASTISKE: Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes gjester Dampsaga med "Out of space", der de forteller om romkolonier, nye planeter og romheiser.  Foto: .

LIFE ON MARS: Slik ser forskerne for seg at fremtidens romkolonier på Mars kan se ut.  Foto: .

Nyheter

"Is there life on Mars?" undret David Bowie. Det vil i hvert fall bli det etter hvert, skal vi tro ledende romforskere og vitenskapsfolk.

Torsdag 16. november kommer astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler/science fiction-forfatter Anne Mette Sannes til Dampsaga med astroshowet "Out of space".

Her vil de presentere det nyeste fra romfartens verden og presentere det i et spektakulært multimedieshow.

– Som tittelen antyder, handler det om at menneskene tar spranget ut i rommet. I første omgang med bosettinger og gruvedrift på Månen og Mars, og så videre ut av vårt solsystem. Jorden kan etter hvert bli ubeboelig eller truffet av en asteroide eller komet, så da er det viktig å ha alternativer, sier Sannes.

Og det som vi før trodde kom i en fjern framtid, kan være like rundt hjørnet.

– Dette er science fiction som blir virkelighet. I løpet av 10 år vil vi ha baser på Månen, deretter følger baser og kolonier på Mars på 2030-tallet. Det jobbes også med å få bygget romheiser for å gjøre det enklere og rimeligere å frakte mennesker, materialer og utstyr til og fra rommet. Disse heisene vil være en realitet i løpet av 20 år, forteller Ødegaard.

Den dynamiske astro-duoen vil også fortelle publikum om den epokegjørende oppdagelsen av den mest jordlignende planeten hittil – planeten Proxima b som befinner seg i beboelig sone rundt vår aller nærmeste nabostjerne, 4,2 lysår fra Jorden.

De kan også friste med ekte steiner fra verdensrommet, som publikum kan få holde.

– Hvis det i tillegg er noen i Steinkjer som har steiner liggende som de mener kan være meteoritter, må de gjerne ta dem med for en sjekk, sier Sannes.

Showet har ingen aldersgrense, men Sannes og Ødegaard anbefaler at barn som skal være med, bør være minst 8-10 år for å få fullt utbytte av det.