Fant skiltet fra krigen

M. Schei sko og manufaktur fylte 90 år nylig, og under leting etter ting fra gamle dager i forbindelse med jubileet, fant de blant annet butikkskiltet som ble brukt da butikken ble drevet i ei brakke etter bombingen av Steinkjer.

legg merke til skiltet: – Butikkskiltet sto på brakka som ble brukt som butikk under krigen. Det så vi faktisk først i dag – på et gammelt bilde fra den gang, sier søstrene Brit Schei Kiddell (venstre) og Marit Schei Wiseth, som er tredje generasjon drivere av familiebedriften M. Schei. – Skiltet er laget av blikk, og det er M.O. Haugseth som har malt det. Han har malt det samme på begge sider – og signert.  Foto: Trine

legg merke til stolen: Skipsstolen, som den kalles, ble funnet i brannruinene etter bombinga i 1940. – Den ble trukket opp, og siden har den stått her – som resten av inventaret, sier damene.  Foto: trine

Nyheter

– Det var bestefaren vår, Magne Schei, som startet. For 90 år siden meddelte han i avisa Inntrøndelagen, at «Onsdag den 5te oktober åpner vi Skotøiforretning». Butikken lå akkurat der den røde telefonkiosken står ved samfunnshuset og Steinkjer-Avisa, sier Brit.

Jubilerer torsdag

Torsdag 5. oktober, 90 år etter, invitete Marit og Brit på kaffe og kake i butikken i sentrum.

– Nei, det meste gikk nok med når butikken brant etter bombinga. Men den brune skipsstolen ble funnet i brannruinene, og med nytt trekk ble den sikkert som ny. Den står her i hvert fall fortsatt – 70 år etter opptrykkinga, sier søstrene Schei, som styrer en butikk som ser ut omtrent som den gjorde da «nybutikken» sto ferdig i Ogndalsveien i 1947.

Inventaret 70 år

– Alle butikkdiskene er de samme, så også gulvbelegget – der det fortsatt er merker etter stiletthæler. Skostolen er også veldig gammel, men like brukbar. Butikken skal være som den er så lenge vi driver den. Vi husker pappa ble spurt om å være med i en kjede, men han ville aldri – og glad er vi for det.

Hva med neste generasjon?

– Vil noen i neste generasjon ta over å drive M. Schei sko og manufaktur når den tid kommer?

– Nei, vi har ikke særlig tro på det. De har sine jobber, men hvem vet?

I forbindelse med 90-årsjubileet er Marit i ferd med å lage et nytt utstillingsvindu mot gata.

– Generasjonene før oss var flinke til å ta være på ting, så vi har mye artig. I høst/vinterkatalogen fra Viking/Askim i 1940, står det at «Støvel Viking Sport» (art.nr. 378) kostet kr 19. Støvelen heter det samme i dag – og har nesten samme art.nr. (1-43378). I dag koster den kr 899, sier søstrene Schei, som er sjefen i butikken begge to.

– Det er bare oss to, så ingen roter for oss. Vi roter bare selv!