Siste turen er kjørt

Høsten 1992 ble Kjell Edvard Bratberg fra Beitstad verdensmester i presisjonskjøring med buss. Fram til sin 75-årsdag har han kjørt skolebarn.

BLOMSTER: Kjell Edvard Bratberg får en oppmerksomhet fra rektor Elisabeth Erle Borg etter å ha kjørt skolebussen på Jådåren i en årrekke. 

oktober 1992: Faksimile Trønder-Avisa. 

Nyheter

– Jådår-ruta er den verste, sier en samstemt gjeng bussjåfører.

Som vanlig er de tidlig ute før de skal hente skolebarn på Beitstad skole, og kjøre dem hjem. Tidligere i høst kjørte Kjell Edvard Bratberg sin siste tur med unger i og rundt Jådåren. Det er kanskje på sin plass at den vanskeligste ruta ble kjørt av en tidligere verdensmester.

– Når man fyller 75 år er det ingen bønn. Da må førerkortet for buss leveres, sier Kjell Edvard Bratberg.

– Det å bringe elevene til og fra skolen er en veldig viktig jobb. Derfor vil vi gi ham en liten oppmerksomhet, når han nå for alvor går inn i pensjonistenes rekker, sier rektor Elisabeth Erle Borg på Beitstad skole.

Startet i 1964

Bratberg har vært sjåfør i nesten hele sitt yrkesliv. Det hele startet i 1964 som bussjåfør i Kvinnherad på Vestlandet. Så hadde han fire-fem år som arbeider i Nordsjøen, før han igjen havnet bak rattet i et vogntog.

– I tolv år kjørte jeg fast for Linjegods på ruta Namsos Trondheim. Så var det tilbake i buss igjen i 1992, sier Bratberg.

Da han fylte 62 år, bestemte han seg for å gå av med AFP.

– Med de reglene som er rundt det, så kunne jeg ikke jobbe bak rattet før jeg fylte 67 år og ble ordentlig pensjonist. Siden da har jeg kjørt Jådår-ruta, sier 75-årsjubilanten. Han innrømmer at han har følt at det er et lite press med å kjøre barn.

– Jeg skjønner foreldre godt dersom ungene ikke kommer hjem med skolebussen til vanlig tid. Det er et litt press med å holde ruta, uansett vær og føreforhold. Heldigvis har vegene på Jådåren, Tessem og Vestvik blitt bedre, slik at det er lettere å komme seg fram, sier Kjell Edvard Bratberg. Hans siste oppdrag for Trønder-bilene var å lære opp etterfølgeren, Daniel Gebrete- nsae.