Klar for tre uker med UKA

Norges største kultur-festival, UKA, ble sparket i gang onsdag kveld, og det med engasjerte steinkjerbygg på laget.

STOR JOBB: Synne Aadde Nordgård fra Steinkjer er personalansvarlig for Billett, og sitter i billettstyret under UKA. Det er ingen liten jobb under Norges største kulturfestival!  Foto: Isa Fagerholt

TRØNDERFEST: I tillegg til internasjonale stjerner som Lorde, Martin Garrix og Future, byr UKA blant annet på Trønderfest i Dødens dal, med D.D.E., Anders Jektvik og Dag Ingebrigtsen.  Foto: Per-Magne Midjo

Nyheter

Frivilligheten står sterkt for Synne Aadde Nordgård (22) og Jostein Langdal (25), som ved flere av UKAs arrangementer har brukt alt av fritid og engasjement på å bidra som best de kan.

UKA er Norges største kulturfestival i både bredde, antall besøkende og variasjon. Festivalen er ut fra respons og popularitet å måle, et viktig tilskudd til det yrende studentlivet i storbyen.

UKA arrangeres av omlag 1.500 frivillige studenter som gledelig legger innsats i å få det hele til å gå rundt.

Har blitt kjent med mange nye

I år kan UKA reklamere med blant annet oktoberfest, brennevinsmaking og humorgalla, i tillegg til konserter med musikkikoner som Highasakite, Lorde, Martin Garrix og Future.

– Det som gjør at jeg har meldt meg som frivillig hvert år siden jeg startet i 2015, handler mye om det sosiale og tilfredsheten ved å delta på noe som er såpass markant i bybildet, forteller Synne.

For Synne har hennes egen frivillighet på festivalen hatt mye å si for den sosiale kretsen hennes i Trondheim.

– Det er klart at når man bruker så mye tid på en tilstelning som dette, blir man godt kjent med de andre frivillige. For min del har det resultert i mange nye bekjentskap og to nye samboere i kollektivet, forteller hun fornøyd.

Jostein Langdal har siden 2015 jobbet med byggeprosjekter i anledning UKA. Den vordende sivilingeniøren har i år rolle som prosjekteringsleder, og frivilligheten ga mersmak fra første stund.

Håper Steinkjer tar etter

– For meg var det ingen tvil om at frivilligheten på UKA var noe jeg ville fortsette med. Arbeidet i seg selv er så klart veldig sosialt, men for meg handler det også om å bevise studentenes selvstendighet. Uten Trondheimstudentenes dugnadsånd hadde ikke UKA satt Norges beste studentby på kartet, slik den har gjort, sier han. Begge de to nordtrønderske dugnadssjelene mener Steinkjer som studentby har litt å lære av UKA.

– Jeg tror at studentene i Steinkjer ville hatt glede av arrangementer som dette. En festival som UKA kan også i mindre skala gi studentene en kollektivfølelse og skape kulturminner som gjør Steinkjer attraktiv som studiested, forklarer Jostein.

Gir noe tilbake

Selv får ikke Jostein deltatt på arrangementet de alle har jobbet mot i månedsvis. I år går han sitt fjerde år av utdanningen, og skal på utplassering i Nederland. Det at han ikke får deltatt har dog ikke vært noen brems for dugnadsånden.

– Det er ingen hemmelighet at Trondheim er en kjempefin studentby, og for meg er det viktig å gi tilbake til byen, forklarer han.