Har klokkertro

Jakob Bjerkem på Bjerkem gård i Henning er sikker på at økologisk landbruk vil vokse i framtida.

MINIMARKED: Under lunsjpausen på seminaret kunne deltakerne benytte anledningen til å kjøpe økologiske produkter. Jakob Bjerkem er strålende fornøyd. 

LÆRE: Bjørn Arild Gram var på Bjerkem gård for å lære mer om økologisk landbruk. 

Nyheter

– Når kommer landbruket etter? spør Jakob Bjerkem

Han er selvutnevnt kårkall på Bjerkem og har sverget til økologisk landbruk siden slutten av 90-tallet. Han har vært og er en pådriver for økologisk landbruk både lokalt og nasjonalt. Fredag i forrige uke holdt Bjerkem og Oikos – Økologisk Norge, et seminar på gården. Mye av motivasjonen for et slikt seminar, er Jakob Bjerkems klokkertro på at økologisk landbruk vil vokse.

Når følger landbruket etter?

– Jeg bare lurer på når landbruket skal følge etter medisinen. I 2013 startet de med å studere hva mikroorganismer kan gjøre til nytte innen tarmsykdommer. Organismer som finnes naturlig. Mikrobiologi vil komme innen landbruket også, det er bare et spørsmål om når, mener Jakob Bjerkem.

Selv ikke faktumet at andelen av gårder som produserer økologisk har gått ned, stopper ham i troen.

– Når landbruket har fått forsket på mikroorganismer og ser tingene i sammenheng, slik som sykehusene, er jeg overbevist om at det kommer. Vi er nødt til å tenke langsiktig. Man tjener ikke godt nok på å drive økologisk slik det er nå. Jeg føler at bønder flest, også her i Steinkjer, er interessert i å kunne drive økologisk. Men det tenkes bare økonomi. Jeg er sikker på at revolusjonen innen økologisk landbruk kommer, sier Jakob Bjerkem.

Blant deltakerne på seminaret var ingen lokale bønder med, bortsett fra en ordfører.

Nysgjerrig ordfører

Blant tilhørerne på seminaret var Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram.

– Jeg driver litt med økologisk selv på gården vår. Men jeg er nysgjerrig på å lære mer, og håper å få noen erfaringer fra Overhalla kommune. De er her på seminaret, og skal snakke om dette. Jeg ønsker å høre med dem hvordan de driver i Overhalla, sier Gram.