Festdag for to- og firbeinte

En hund fra Beitstad kunne dra hjem fra Steinkjerutstillinga med tittelen «Best in show». Lykkelig eier: Lena Therese Langeland.

VELFRISERTE: Kongepuddelen Bruce (t.v.) fra Følling ble best i rasen under den store hundeutstillingen i Steinkjer lørdag. Her sammen med eierne William og Jorid Malmo som holder Demi. Til høyre Camilla Lynum fra Grong med Tiara. 

RUTINERT TIBETANER: Ellen Lind fra Hovin gjør siste finpuss på sin franskfødte tibetanske terrier Charan som har vært så å si verden rundt på utstillinger. 

LOKAL VINNER: Best in show i Steinkjer lørdag ble en hund av rasen basenji ved navn Kingwanas Khanis Partners In Crime. Her er vinnerhunden sammen med eier Lena Therese Langeland fra Beitstad og dommerne Svein Helgesen, Norge (t.v.) og Carl Gunnar Stafberg fra Sverige. Foto: Utstillingsarrangør 

HUND PÅ HJUL: Vanja Kartrud fra Namsos kjørte rundt med sine to venner i stroller, begge av rasen Dansk-Svensk gårdshund. Ettårige Jazmin skulle i ringen. Heila på 16 måneder var bare med. 

Nyheter

Den første lørdagen i september er en årlig festdag for Steinkjer Hundeklubb. Da arrangeres nasjonal utstilling hvor flere hundre hunder og håpefulle eiere går i ringen for å underkaste seg dommernes kritiske blikk. I år var mer enn 450 hunder påmeldt.

Hundefolket hadde inntatt skytebanen på Sannan, og lyse og mørke bjeff etterlot ingen tvil om at dette så absolutt var de firebeintes store dag. Nybada og omhyggelig føna hunder sto nærmest i giv akt ved eiernes føtter – omtrent like disiplinerte som rekruttene litt lengre nede på Sannan, før i tiden. Dommerne var allerede i arbeid, og det lå spenning i lufta.

Mange trillet rundt med premiedyra sine. Vanja Kartrud fra Namsos hadde plassert sine to venner av rasen Dansk-Svensk gårdshund i en såkalt stroller, - ikke ulik en barnevogn med bur på.

– Å frakte hundene i en slik gir mindre stress, forsikret hun.

Eksklusiv veteran

Franskfødte Charan, - en ti år gammel tibetansk terrier med hjemmeadresse Hovin, satt rutinert på et bord mens matmor Ellen Lind børstet en imponerende manke hundehår. Ingen tvil om at vi hadde æren av å hilse på en ekte veteran. En champion som hadde vært så å si verden rundt på utstillinger, og som denne dagen stilte i veteranklassen.

– Den elsker å dusje, opplyste matmor, og karakteriserte tibetaneren som både hund, katt og menneske – en tredjedel av hvert.

– Den har kattepoter, se her, sa hun, og viste fram en pote av det åpenbart stillegående slaget.

– Tidligere snuste Charan på damer for å sjekke parfymen. Nå er den mer interessert i pølser, røpet Ellen og børstet videre. Fruen fra Hovin hadde med seg totalt sju hunder til utstillingen, men bare fire av dem skulle i ringen.

Stamtavla viktig

Dommernes oppgave var å vurdere eksteriør og lydighet, og hundene ble ført i ringen av både unge og voksne eiere.

– I hundeverdenen er stamtavla viktig, forklarte utstillingsleder Mildrid Kjøbli fra Snåsa. Hvis hunden oppnår betegnelsen CERT, er det et kvalitetsstempel som betyr svært mye for oppdrettere. Det er lettere å få solgt valper som har premierte foreldre.

Utstillingshunder inndeles i tre klasser: valper inntil de blir ni måneder, voksenklasse samt veteraner for hunder over åtte år.

90 raser

Steinkjerutstillinga, som i år samlet 90 raser, omfattet alle raser utenom jakthunder. Heller ingen schäfere deltok. - Enkelte raseklubber takker nei til utstilling, opplyste utstillingsleder.

– Ditt råd til folk som vurdere å skaffe seg hund?

– De må ha tid og vise ansvar. Jeg anbefaler også å skaffe seg kunnskap. En hund trenger trim både fysisk og for hjernen.

– Hvordan er den perfekte hund?

– Alle har en slik, smilte utstillingsleder Mildrid Kjøbli, selv eier av en japansk spisshund - for anledningen i buret sitt.

Også klubbleder Gro Tallerås var fornøyd med dagen.

– Perfekt hundevær i dag – solskinn, men ikke for varmt, sa hun og understreket at dagens dommere fra Norge, Sverige og Danmark var solide rasekjennere. Resultatene fra utstillingen registreres hos Norsk Kennel Klub (NKK).

Steinkjer Hundeklubb fyller 35 år i år og teller litt over 200 medlemmer, både fra Steinkjer og et ganske stort omland.