Sju ny bygdefiber-prosjekt på trappene

Fiberfest på Lysheim

Mens alle i Henning, Øvre Sparbu og Kringla fryder seg over fiber i veggen, er sju nye bygdefiberprosjekt nærmere realisering etter at Steinkjer kommune fikk fem mill. kroner i tilskudd fra Nkom.

SUKSESS: Her er lokale ildsjeler og samarbeidspartnere samlet på Lysheim. Fra venstre: Dag Olav Stølan, Asbjørn Dahlum, Ansgar Hermann, Svein Sotberg, Lars Dyrstad, Torodd Østerås, Joar Svarva, Leif Fornes, Grete Waaseth (Steinkjer kommune) og Guttorm Haugan (NTE). 

Fakta
  • Nye prosjektområder
  • Gaulstad 9 husstander
  • Kvam 150 husstander
  • Sør-Beitstad 157 husstander
  • Sognanvegen 56 husstander
  • Lorvikvegen 93 husstander
  • Asphaugen 81 husstander
  • Gilberg-Toldnes 81 husstander
Nyheter

I løpet av sommeren har 420 husstander i Henning, Øvre Sparbu og Kringla blitt koblet opp til fiberbredbånd fra NTE. Det er resultatet etter flere år med planlegging og en gedigen dugnadsinnsats.

– Nå smiler folk og er veldig fornøyd med bredbåndet. Det har blitt en litt annen verden, sier Asbjørn Dahlum som har ledet den lokale fibergruppen.

Stor lokal innsats

Det startet med et første møte i mai 2013, før prosjektet gikk på en liten nedtur etter avslag på søknaden om statlig tilskudd i 2014. Etter det ble Kringla med i prosjektet, og ting løsnet for alvor da en gjeng lokale ildsjeler gikk fra dør til dør for å få innbyggerne til å skrive kontrakt.

– Det ble gjort en svært stor innsats i forbindelse med kontrakter. NTE kalkulerte med 340 kontrakter – det ble 90 flere. Rodelederne gjorde jobben og vel så det, sier Asbjørn Dahlum, som har stått i spissen for bygdefiberprosjektet.

Nye prosjekt igangsatt

Samtidig som innbyggerne i Henning, Øvre Sparbu og Kringla inviterte til fiberfest, kom gladnyheten om at Steinkjer kommune får fem millioner kroner i statlig støtte fra Nkom til nye bygdefiberprosjekt

– Vi fikk akkurat det vi søkte om for å kunne realisere de sju prosjektene som er startet opp. Den endelig fasiten på kostnaden får vi når prosjektene har vært ute på anbud, og det er vi veldig spent på, sier samfunnsplanlegger Grethe Waaseth i Steinkjer kommune.

Totalt er den statlige potten til bredbånd 138 millioner kroner i år, og Nord-Trøndelag får 26,1 millioner kroner fordelt på sju kommuner.