STEINKJER (Trønder-Avisa): Læringsverkstedet AS eier 250 barnehager over hele landet, deriblant Havfrua barnehage og Knøttene barnehage i Verdal og Nesset Solkollen barnehage i Levanger.

Steinkjer kommune har 20 private barnehager, men ingen av de nasjonale kjedene er inne på eiersiden – før nå.

– Fortsetter som før

Daglig leder Tor Erik Fjerdingen bekrefter at Guldbergaunet førskole er kjøpt opp av Læringsverkstedet AS.

– De kjøper barnehagen som den står og er, og foreløpig er det ikke andre endringer enn at vi har fått nytt styre. Jeg fortsetter som daglig leder og alle ansatte er som før, sier Fjerdingen, og legger til at formelt ble barnehagen overtatt 1. juni.

Den daglige lederen merker ikke store forskjeller etter overtakelsen.

– Det inntrykket jeg har fått av de nye eierne er at de ikke legger noen føringer på innholdet. Også får vi en mye proffere organisasjon med flere støttefunksjoner, sier Fjerdingen, som også er leder for PBL (Private Barnehagers Landsforbund) i Steinkjer.

Guldbergaunet førskole var eid av tre personer, deriblant Fjerdingen, som har den minste eierandelen. Vegar Bartnes, som startet barnehagen, og Hilde Jegersen var de to andre eierne.

– Umulig å stå alene

Tidligere styreleder Vegar Bartnes understreker at avgjørelsen var enstemmig, og bekrefter at det er tøft å drive private barnehager i Steinkjer.

– Styret var enstemmig i avgjørelsen om aksjesalget. Steinkjer kommune har stadig gitt oss vanskeligere driftsvilkår og det ser ut som det blir umulig å stå alene som idealist. Vi har ikke noe ønske om å måtte krangle for hver eneste krone, og føler nå at en stor aktør vil gi Guldbergaunet førskole en mye tryggere ryggdekning i fremtidige utfordringer, sier Vegar Bartnes til Trønder-Avisa.

De siste årene har flere private barnehager fortvilet over reduksjon i tilskuddet etter at Steinkjer kommune har effektivisert driften i – og bygd større kommunale barnehager.

– Vi føler helt klart at en profesjonell aktør står sterkere i neste runde med kommunen, enn hva jeg som privat idealist kan stille opp med, sier Bartnes.

Fylles opp, tross nedgang

I likhet med skolene vil også barnehagene merke at antallet barn går ned i Steinkjer de neste årene.

Barnehagen på Guldbergaunet er blant de få barnehagene som fylles opp til tross for at det blir 106 færre barn neste barnehageår.

Trude Moen Sydtangen, som er daglig leder i Læringsverkstedet AS, er den nye styreleder i barnehagen. Trønder-Avisa har ikke lyktes med å få en kommentar fra de nye eierne.