Gå til sidens hovedinnhold

Norge vinner på regjeringens klimapolitikk. Vi skal kutte utslippene og skape nye jobber.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Senterpartiets klimapolitikk – eller rettere sagt mangel på klimapolitikk – er en oppskrift på høyere utslipp og redusert konkurransekraft. Det er tydelig fra nestleder Ola Borten Moes kronikk i Trønderdebatt.

Budskapet hans er enkelt: Regjeringens klimaplan er dårlig fordi Kina vokser. Argumentet hans er et ekko fra gamle tiders klimadebatt, når han fremstiller det som om Norge ikke trenger å kutte fordi Kinas utslipp øker.

Ola Borten Moe nevner Kina syv ganger, og de to gangene han nevner Europa er det for å si at «jeg tror Kina ler hele veien til banken når de følger utviklingen i Norge og Europa». Hva er denne utviklingen han er så sterkt motstander av?

Les også

Senterpartiets klimafalitt

Jo, det er en offensiv satsing på ny teknologi som kutter utslipp og skaper arbeidsplasser. Det er overgangen til et lavutslippssamfunn, nettopp fordi vi trenger å redusere utslippene dersom vi skal stanse klimaendringene.

Det er Europa som er vår fremste handelspartner. Og det er bedrifter i Europa som er norsk næringslivs største konkurrenter. Vi kan ikke stå stille mens de omstiller seg til en fremtid med lavere utslipp. Da vil norske bedrifter stå igjen som taperne.

Ikke én gang nevner Borten Moe hva dette faktisk handler om. At havet stiger. At det blir mer tørke og hyppigere og kraftigere ekstremvær, mindre tilgang på drikkevann og dårligere kår for matproduksjon. Det er snakk om fremtidige generasjoners frihet og mulighet til å leve gode, trygge liv.

Les også

Borten Moes konservative fortelling er verken bra for oljearbeideren eller klimastreikeren

Regjeringens klimaplan viser hvordan vi skal kutte utslippene på en måte som skaper vekst og jobber i Norge. De ansatte på verftene langs kysten skal bygge skip og båter som seiler uten utslipp. De ansatte i industrien skal produsere den klimavennlige teknologien, som havvind, hydrogen og batterier.

Folk får ikke verre liv av at utslippene går ned fra biler, busser og båter. Det blir renere luft, mindre støy og bedre fremkommelighet.

Hvis Senterpartiet tar over regjeringsmakten til høsten, er vi redd for at vi får en statsråd Ola Borten Moe som peker på Kina, stanser omstillingen i norsk næringsliv, og dermed gir oss høyere utslipp og dårligere konkurransekraft.

Da blir vi stående igjen med gårsdagens teknologi, mens andre land kan le hele veien til banken.

Les også

Norge og klima, historien om da landet sporet av

Kommentarer til denne saken