(Namdalsavisa)

STATLAND: Sammen med samboer Monica Rakvåg (50) la han inn et bud på den nedlagte restauranten og puben midt i smørøyet på Statland, og fikk tilslaget. Nå har de åpnet og ser fram til å ta imot både fastboende, feriegjester og båtfolk.

Onsdag til lørdag

– Vi kommer til å ha åpent onsdag og torsdag ettermiddag og tidligkveld, samt fredag kveld og lørdag ettermiddag og kveld resten av sommeren, smiler Korsnes som har fått hjelp av samboerens datter Synne Rakvåg Vesterdal (25) i forbindelse med åpninga. Hans egen datter, Sigrun Korsnes (17) trår også til som ryddehjelp i ferien. I tillegg skal Korsnes selv og samboeren jobbe i puben. Ja, for det blir ren pub i sommer.

– Vi får isdisk hit og skal servere vafler, men ut over det blir det nok satset på drikke foreløpig, sier Korsnes.

Siden 2009

Samboerparet har hatt tilhold på Statland siden 2009. Da kom de først til Fossekailn for å møte hyttevenner fra Bjørgan som var fastboende på Statland. Da de kjørte nedover gata gjennom sentrum, falt de for plassen.

– Vi syntes det var kjempetrivelig her, så vi begynte å se oss om etter et feriehus. Nå har vi fritidsbolig i Langvika helt nede ved sjøen, og der trives vi veldig godt. Vi har selv vært mye på Fossekailn i årenes løp, og det har vært et savn for både oss og mange flere at puben har vært stengt i mange år, sier Korsnes.

Lagt ned etter raset

For da raset gikk på Statland og tok med seg kaia i januar 2014, var det i realiteten spikeren i kista for den populære sommerrestauranten. Etter det sluttet båtfolket å komme, og puben var ikke lenger drivverdig.

Leif Martinsen har strevd i flere år for å få solgt plassen. Først lå stedet ute for 3,5 millioner kroner. Prisen gikk deretter ned til halvannen million, før Korsnes og Rakvåg sikret seg herligheten for rundt en million kroner.

Søker driver

Både Korsnes og Rakvåg har andre jobber på Steinkjer der paret er bosatt. Monica jobber i skolesektoren mens Geir Håvard driver sitt eget firma. I sommer åpner de puben på Statland, men håpet er at de får kontakt med noen som har lyst til å drive stedet, gjerne også med restaurant.

– Hvis noen har lyst på en sånn utfordring neste år, ta kontakt med oss, oppfordrer Korsnes og reklamerer med at Statland har mange trivelige folk, både lokalbefolkning og feriegjester.

– Det er også mye positivt som skjer på Statland for tida. Mange unge har flyttet hjem, det er nye drivere på butikken og det blir straks montert tankanlegg i båthavna, til glede for de sjøfarende.

Småhektisk periode

For de nye eierne og driverne av Fossekailn har det vært småhektisk i det siste. Det var en god del som måtte på plass før de kunne åpne puben.

– Vi har tatt skjenkeprøve og etablererprøve, og det har gått fint. Namsos kommune har vært på tilbudssida og gitt oss midlertidig skjenkebevilling ut sommeren. Sist helg hadde vi prøveåpning med drøyt 30 personer, og det gikk kjempebra, smiler Korsnes.

Første åpningshelg

Denne helga blir første hele åpningshelg. Øltappekrana er på plass, det står brennevin i hyllene og vinglassene er blankpusset.

– Vi serverer øl, vin og noen drinker. Vi prøver å gjøre det enkelt for oss selv, sier pubdriveren og påpeker smilende at forskjellen fra hjemme er at han som pubvert må være mer nøyaktig med centilitermålet.

– Hvilke forhåpninger har dere til dette prosjektet?

– Egentlig er det bare et ønske om å skape drift i lokalene fra vår side. Vi må omsette for noen hundre tusen for å få det til å gå rundt, men har fått så mye positiv respons fra folk som har sagt de skal komme, at vi har tro på at det skal gå bra. Vi skal prøve oss litt fram. Veien blir til mens vi går, sier Geir Håvard Korsnes som får hjelp av familien til å drive.

Positiv respons

Det var forresten bare positiv respons å få fra dem også, da han ringte parets døtre og spurte om de ville komme og jobbe dersom han og Monica kjøpte Fossekailn.

– Det blir gøy å jobbe her. Man blir kjent med folk på en annen måte, og det var veldig artig sist lørdag når massevis av folk kom bort og sa de var så fornøyd med at vi hadde åpnet puben. Jeg har tro på at dette her blir bra, smiler Synne Rakvåg Vesterdal som gleder seg til å ta fatt på sin nye sommerjobb i idylliske omgivelser.