Amanda Berg hadde nylig kommet hjem til mora si i Malm etter seks uker på sykehus. Nå skulle mamma være «sykepleier». Kort fortalt har 25 år gamle Amanda hatt stomi, pose på magen, i flere år. I vår skulle den legges inn igjen, slik at hun kunne gå på do på vanlig måte.

– Operasjonen var mislykka, noe som førte til store komplikasjoner, forteller Amandas mor, Inger Marie Berg i Malm.

Grunnet alle plagene Amanda har hatt – og har, har de alltid bodd sammen. Ei lita stue i mammas hus er nå Amandas «sykehus».

Ernæring via sonde

Amanda kom hjem torsdag. Fredag kveld pep det i en alarm på stativet hun er tilkoblet.

– Amanda er bare skinn og bein etter disse ukene på sykehus, så hun får ernæring via en sonde. Jeg gjør så godt jeg kan med å passe på henne, og jeg har jobbet som hjelpepleier, men jeg ble skikkelig bekymra da det peip i apparatet hun får ernæring fra. Jeg visste ikke hvorfor, men jeg vet jo at luftbobler i blodet kan være livsfarlig.

Inger Marie ringte 113.

– Jeg fikk ikke ringt ut, for det var ikke mobildekning i Malm. Det var krise, for jeg var så redd for Amanda. Det trengte jo ikke å være noe alvorlig fordi om det peip i den pumpa, men det siste Amanda trengte nå var flere komplikasjoner. Jeg ringte 113 igjen, forteller mor.

LES OGSÅ: Her har de vært uten mobildekning i flere dager: – Barnebarna kom på døra, fordi de var bekymra for oss

Hjemmefra ser hun til stedet ambulansen i Malm står.

– Jeg hadde ikke annet valg enn å pakke Amanda og alt utstyret hun var tilkoblet inn i bilen. Etter få minutter var vi der, men han som jobbet i ambulansetjenesten forsto heller ikke noe av den pumpa som hun er tilkoblet. Det er visstnok en ny type pumpe – innstilt som ei datamaskin, så jeg klandrer ikke han, sier Inger Marie.

Kjørte så fort hun turte

Ettersom hun ikke fikk hjelp, kjørte hun selv til Sykehuset Namsos. Det er vel 60 km.

– Det var bra det ikke var fartskontroll, for å si det sånn, men jeg hadde ikke noe valg. Amanda har vært ute i hardt vær før, men denne dagen var jeg virkelig redd.

Det gikk bra med Amanda, men Inger Marie tenker med skrekk på om det hadde skjedd noe mer alvorlig i bygda når de ikke fikk ringt ut.

– Det gikk bra med henne, men jeg tenker på om noen i Malm hadde fått hjertestans eller noen var i ferd med å drukne på den nye badestranda i bygda. Da kunne folk ha dødd når telefonen ikke virka. Nå må Telia gjøre noe! Det må opp en nødsender. Denne gangen var vi fire dager uten mobildekning. I mai var det to dager. Hvor lenge blir det neste gang?

Telia: – Skal være mulig å ringe

Henning Lunde, kommunikasjonsdirektør i Telia, sier at det skal være mulig å ringe nødnummeret selv om det er én operatør som har falt ut.

– Det skal være mulig å ringe nødnummer selv om du mangler mobildekning fra kundens operatør. Det forutsetter likevel at det finnes mobildekning fra minst én annen operatør der personen befinner seg, skriver Lunde i en e-post.

Telia har beklaget at Malm var uten dekning i fire dager, og gjør det igjen.

– Når det gjelder feilrettingsarbeidet så tok det dessverre lengre tid enn vi først fikk informasjon om da det viste seg å være et omfattende fiberbrudd som det tok tid å løse for vår leverandør. Vi beklager på det sterkeste ulempene dette medførte for berørte kunder i området. Vi forstår godt frustrasjonen til våre kunder, og selv om vi har en oppetid på over 99,9 prosent så hjelper det lite for de som erfarer dekningsutfall.

Han skriver videre at det blir vurdert midlertidige løsninger når slike ting skjer, men at det ikke var mulig i dette tilfellet.

– En midlertidig løsning som vi alltid vurderer er å kjøre ut en såkalt mobilvogn. Så er det dessverre slik at også mobilvognen trenger transmisjon for å kunne fungere og ettersom det i dette tilfellet var et fiberbrudd som gjorde at transmisjonen var borte var ikke det en alternativ løsning.

Lunde tipser at dersom det skulle bli lignende problemer senere, uansett årsak, så kan det være lurt å forsøke andre nødnummer dersom man ikke når fram på 113 eller 110. Det skriver også Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på sine nettsider:

«I enkelte tilfeller vil også anrop til nødnummer 110 og 113 også bli behandlet slik som 112, men foreløpig ikke i alle tilfeller. Inntil videre kan det derfor være lurt å ringe 112 i tilfeller der du mangler SIM-kort eller penger på kontantkortet ditt, eller dekning fra din operatør.»

Det bekreftes også av avdelingsleder for ambulansetjenesten i Nord-Trøndelag, Mariann Sævik.

– Politi videreformidler alle telefoner som angår helse.