– Karrieremålet mitt er å etablere meg på høyt-høyt internasjonalt nivå og få løpt en VM- eller OL-finale.

Bastian Elnan Aurstad (17) løp fra alt og alle under Europamesterskapet for utøvere under 18 år i Jerusalem på torsdag, i tillegg har 17-åringen kunnet kronet seg som norgesmester på Stjørdal tidligere i sommer. Mellom mesterskapene og treningsøktene i sommer går tiden med hvile foran datamaskinen, hvor han «gamer» sammen med kompisene sine.

Da vi besøkte han hjemgården hans i Henning før mesterskapet, så lettet han på sløret og fortalte om hvor god han har lyst til å bli.

– Jeg har ikke noe tidsmål i karrieren. Jeg har sett for meg at OL i Los Angeles i 2028 er det mesterskapet jeg skal være på mitt beste. Hvis vi kan se på karrieren til Karsten Warholm, så var han med i 2016 og var strålende fornøyd med å komme til semifinalen, mens han var på topp i OL i 2021. For min del kan jeg få erfaring i OL i 2024, før jeg er på topp i 2028.

Bastian går på friidrettslinja ved Steinkjer videregående skole, og russetiden hans faller også til det samme året, i 2024. Like før OL i Paris.

– Det kolliderer med et OL-år, så det går ikke.

Til tross for at han har spesialisert seg på 400 hekk inn mot Europamesterskapet i Jerusalem, så trenger det ikke å bli distansen som han skal spesialisere seg på.

– Nå satser jeg på 400 meter hekk, men det er ikke noe som sier at jeg ikke kan endre på det. Hekkene er høyere i seniorklassen, enn hva de er for juniorer. Karsten Warholm er 188 eller 189 cm høy, mens jeg er 175, så jeg er ikke spesielt høy. Derfor er fortsatt tyngdepunktet mitt over hekkene på juniornivå, slik som det er for Warholm på seniorhekker. Men samtidig så tror jeg ikke det er umulig å takle den høyden også, men jeg må bare fortsette å trene på teknikken.

Tar sommerferie

Etter at han kom hjem fra Jerusalem, som var sesongens høydepunkt, har det hardt arbeidende talentet tatt seg noen dager ferie. Men han har ikke lagt de store planene.

– Jeg har ikke lagt noen planer, jeg er egentlig en ganske kjedelig person. Det blir en uke avslapning etter EM. Så har pappa sagt at jeg kan bli tatt ut til Nordisk Juniormesterskap. Men denne sesongen har vært lagt opp mot EM i Jerusalem, så Nordisk juniormesterskap tar jeg som det kommer.

Han kan også bli tatt ut blant de 36 som kvalifiserer seg på ranking til senior EM i München på sensommeren, men det ofrer han ikke så mye som en tanke.

– Det er lite sannsynlig, og jeg bryr meg egentlig ikke så mye om det. Det hadde selvfølgelig vært artig, men jeg hadde trolig vært den treigeste som hadde stilt til start Jeg fått verdifull mesterskapserfaring, men jeg kunne ikke hevdet meg i konkurransen. Det kommer til å bli en gang, så jeg stresser ikke med å komme dit.

Han har tidligere vært fleksibel på hvilke distanser og øvelser han har drevet med. Så langt i år har det dreid seg mest om 400 hekk og 400 flatt, altså 400 meter uten hekker. Etter at sesongmålet i Jerusalem er avsluttet, så skal han igjen konkurrere i de andre øvelsene.

– Etter mesterskapet skal jeg være med på tresteg og lengde og flere andre øvelser. Jeg har noen personlige rekorder som jeg ønsker å forbedre.

Bastians personlige rekorder

100 meter - 11.14 sekunder - Guldbergaunet Idrettspark

200 meter - 21.82 sekunder - Trondheim Stadion

300 meter - 33.60 sekunder - Fana Stadion

400 meter - 47.17 sekunder - Kristiansand

400 meter seniorhekk - 51.66 - Øverlands Minde

400 meter juniorhekker - 50.89 - Givat Ram Stadium, Jerusalem

Lengde - 6.83 meter - Ravnanger Idrettspark

Tresteg - 13.41 meter - Friidrettsstadion på Jessheim

God til å takle «syra»

Syretoleransen hans gjør at hans beste øvelser er 400 meter og 800 meter. Han vedgår at han ikke er eksplosiv nok til å løpe 100 meter, han har heller ikke aerobkapasitet nok til å løpe 1500 meter. På hans distanser, 400- og 800 meter, handler det meste om å løpe så raskt og håndtere syra i beina som melder seg under løpet.

– På 400 flatt så kommer syra når det er igjen 150 meter av løpet, så blir det ordentlig vondt når det er igjen 70–75 meter. Da handler det om å slappe av og få kroppen til å gå i fartsretningen, man må passe på at kroppen ikke «biter seg», altså stivner i nakken og flyten i løpingen forsvinner. Da stopper det helt opp.

Noe av grunnen til at han gjør det så bra som han gjør på 400 meter hekk, er at han fortsatt ikke har kjent syra på distansen.

– Sånn som på NM, så kaster de andre seg etter målgang, mens jeg føler at jeg har mer igjen.

Syretoleransen er noe som han har egne treningsøkter på. Da løper de korte distanser med relativt lange pauser, da kommer syra, mens pusten ikke er noe problem. I mesterskap, som i Jerusalem, foregår konkurransen i heat, semifinale og finale. Da samler han ikke med seg syre.