Aina Langlie og Sanna Brønstad var ikke klar over beskjeden om at politikken vil stanse prosessen med skolenedleggelser. På onsdag formiddag ble det klart at Senterpartiet og Arbeiderpartiet, og flere partier, er klare til å redde samtlige skoler i Steinkjer.

– Blir den ikke nedlagt? er Sannas reaksjon når hu får høre om den siste utviklingen.

– Det er bra. Vi bosatte oss her fordi det er et trygt sted for ungene. Vi har begge vokst opp her i Stod, sier Aina.

Begge to kom flyttet tilbake til barndomsbygda si for noen år siden.

Det var på fredag kommunedirektør Bjørn Kalmar Aasland la fram forslaget om å legge ned barneskolene i Stod, Henning og Ogndal. Den beskjeden overrasket de to mødrene. De sier at det føles utrygt når gang etter gang skolen blir løftet fram som en av de som står i fare for nedleggelse.

– Det har jo blitt diskutert tidligere også, men da endte det opp med nei. Denne gangen kom det litt ut av det blå, det kom som et sjokk. Og jeg tror ikke at vi kan føle oss trygge enda, sier Aina.

– Hvordan er det å bo i en bygd hvor skolen settes «i spill» gang etter gang?

– Vi prøver egentlig å ikke tenke så mye på det. Man må prøve å lever her og nå, svare hun.

Ble forbanna

Aina er mor til Alma som er fire måneder, mens Sanna er mor til Lukas på ni måneder, i tillegg har Aina ei på et og et halvt år. Derfor hadde det uansett vært noen år til barna deres hadde vært i skolealder. Men de reagerte likevel på beskjeden om kuttforslaget som kom på fredag.

– Vi synes det var trist, og vi ble litt forbanna. Vi har vokst opp her i et godt skolemiljø. Og vi er ei lita bygd som må beholde hva vi har. I tillegg har jeg mer troen på flere småskoler i stede for få store. I små skoler, så ser de hver enkelt person mye bedre, og de blir ikke glemt.

Selv om de to familiene ikke var inne på tanken på å flytte fra Stod. De hadde blitt værende å se hvordan det hadde fungert i praksis hvis elevene hadde blitt fordelt på skolene i Kvam og på Egge.

– Det hadde vært fælt om barna hadde blitt sendt til Kvam og Egge, da hadde det helt sikkert blitt et splittet miljø her, sier Aina.

Uansett lite populært med nedleggelser

Kommunedirektør Kalmar Aasland har vært tydelig på at det må spares penger, tidligere har økonomisjefen i kommunen, Øystein Larsen, sagt at dersom kommuneøkonomien fortsette i samme spor, så kan kommunen ende i ROBEK-registeret. Det er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse. Aina mener at kommunen heller burde sett på bassenget som renoveres på Dampsaga bad i stede.

– Jeg vet at folk trolig ikke blir glad når jeg sier dette, men når det snakke om nedleggelse, så tenker de ikke på hvor mye penger som brukes på bassenget. Der forsvinner det mange millioner.

Hadde ikke det gjort noe med attraktiviteten til kommunen?

– Det hadde gjort noe med det ja, men nå har vi vært noen år uten basseng og det har gått bra. Jeg vet om flere som har vært på babysvømming på Levanger. Men når det blir spørsmål om hva man skal legge ned, så er det jo ingenting som blir greit. Man vil gjerne ha det som det er.

I februar anslo avdelingsleder for prosjekt, Olav Brauti i Steinkjerbygg, til Trønder-Avisa, at kostnadsrammen for renoveringen av Dampsaga bad var 130 millioner, men la til at det var vanskelig å anslå helt sikkert.