– Det var i helga vi bestemte oss. I år må vi bare holde åpent også på julaften.

Det sier Liv Anne Gjetvik, som i lag med andre frivillige sørger for at folk som har utfordringer i livet har et trivelig sted å gå til. Varmestua ligger på Nordsia i Steinkjer. De siste årene er det Liv Anne Gjetvik som har vært primus motor for å holde Varmestua åpen to dager hver uke.

Det blir pinnekjøtt

De har ikke bestemt seg for når de skal servere julemat på selveste julaften, men de er enige om hva de skal servere.

– Det blir pinnekjøtt og kålstappe. Det er helt sikkert, sier Liv Anne, som noen dager før julaften, allerede har invitert brukerne av Varmestua til julelunsj.

– Det er tradisjon, så det må vi selvsagt ha. Det er allerede 19 som har meldt seg på til julelunsjen på Varmestua mandag 19. desember.

Mange vil støtte Varmestua

Felles for alle som jobber på Varmestua er at de gjør jobben gratis. Alt de gjør er basert på frivillighet.

– Hva med julegaver til brukerne, har dere det?

– Jeg har ei venninne som har lovet å hjelpe oss med å handle inn litt gaver, sier Eva Anita Florholmen, som skal hjelpe Liv Anne med å servere julemiddag til brukerne av Varmestua på julaften.

Det er mange bedrifter i Steinkjers næringsliv, og lag, organisasjoner og privatpersoner som opp gjennom årene har støttet Varmestua med både mat, penger, ved og andre ting.

I dag er det ikke like mange som bruker Varmestua som det var før koronaen satte inn.

– Vi vet ikke hvorfor. Vi har lurt veldig på hvorfor det ble sånn. Vi vet at noen har falt fra – og at noen har flyttet, men vi lurer fortsatt på hvorfor, sier Liv Anne Gjetvik, som nå skal legge planer for julaften på Varmestua i lag med Eva Anita Florholmen.

– Det blir ei nye og annerledes jul for brukerne våre og oss. Det gleder vi oss til.

Fakta om Varmestua

  • Varmestua ble etablert i Skolegata på Sørsia i Steinkjer i 1998.
  • I 2003 flyttet de over brua til Nordsia – nærmere bestemt Kongens gate 10.
  • Varmestua får hvert år støtte fra bedrifter, lag, organisasjoner og privatpersoner i både mat, andre ting og penger.