I en avisartikkel i 2020 uttrykte Atle Aas, som er sønn av kunstneren Nils Aas, stor misnøye med at mange kunstverk, skulpturer og minnesmerker i det offentlige rom i Steinkjer ikke ivaretas. Kommunens manglende vedlikehold har for eksempel ført til at mye er mosegrodd og stygt og at ødelagt belysning ikke er reparert.

Skrekkeksemplet er jo Nils Aas sitt store kunstverk: Buemerke, som står ved Rådhuset. Ikke akkurat skinnende blank lenger. Huff, huff! Eneste vedlikehold er vel at noe har pusset av kobberplata litt, så det går an å lese at dette er: Buemerke av Nils Aas.

Når vi nå snart skal ta i bruk det nye kulturhuset-palasset, hadde det og vært trivelig å kunne se bort på en flombelyst Kjerrakall ved Holmen. Den tidligere så flotte belysningen har vel ikke fungert på mange år. Vi Steinkjerbygg som kjenner Steinkjers historie er glad i Kjerrakaillen!

Et annet kunstverk som vi menigmann synes symboliserer tidens tann og forfall er Landemerke ved Dampsaga. Nå når det nye Dampsaga bad snart åpner, bør vel kunstverket der da symbolisere det motsatte. Det skulle vel ikke være så vanskelig å realisere. Kunstneres intensjon var vel også at trestokkene i kunstverket skulle skiftes ut med nytt tømmer etter 10–15 år ...

Et annet kunstverk som vi menigmann ikke forstår er utenfor Steinkjerkirka, og som nå også bli like utenfor det nye Kulturhuset. Det har vel vært ødelagt i mange år og det symboliserer vel Steinkjer kommunes prioriteringer. Husk at ikke alle blir blendet av store prestisjebygg.

Dette var bare noen eksempler.

I samme avisreportasje uttalte kultursjefen at de skulle se på saken, noe de fremdeles gjør–kanskje. Men kulturbudsjettet er vel ikke stort nok til å få gjort noe.

Derfor sender jeg en sterk henstilling til dere «rike onkler» om at dere kan se på sakene i stedet – få kunsten til å skinne! Det er vel ikke store investeringer som trengs. Jeg tror at også dere ville være stolte av å vise fram Steinkjers kunst i tipp topp stand. I alle fall ville Steinkjers innbyggere sette stor pris på det, og det ville garantert blitt lagt merke til. Dette er en bønn fra en gammel steinkjerbygg, som vil være stolt av byen sin, og ikke skjemmes.