Alle partier i formannskapet sier at de ønsker å beholde skolene i Steinkjer, men gikk inn for at saken likevel skal ut på høring.

I Henning feiret de sankthans en dag på for tidlig onsdag kveld. Feiringen fikk en ekstra piff på grunn av Senterpartiet og Venstres beslutning om å legge vekk skolestrukturforslaget.

Torsdag stilnet jubelen igjen.

– Vi er selvsagt skuffa over at formannsskapet ikke benytter enigheten om å ikke legge ned skolene til å få ro i lokalsamfunnene, sier Vegard Forbord, henningbygg og representant i FAU ved Henning skole etter at formannskapets vedtak er kjent.

Høringsrunden skal ha en frist til 15. august.

– Nå legges det opp til en høringsrunde gjennom sommerferien til folk. Det er synd at vi ikke kan få gledet oss til å jobbe med samskaping med kommunen, sier Forbord.

På grunn av feilpublisering ble denne versjonen endret etter formannskapets vedtak torsdag. Den opprinnelige saken ble skrevet før formannskapets vedtak. Steinkjer-Avisa jobber med å få denne versjonen tilbake.

Vil ha samskaping

«Samskaping» er ordet ordfører Anne Berit Lein (Sp) bruker når hun forklarer hvordan man skal spare penger i kommunen, men samtidig beholde skolestrukturen. Henningbyggen sier at de allerede gjør jobben.

Mens mange idrettslag, foreninger og arrangementer roper varsku om frivilligheten, sier Henning at de har null problemer med det samme. Her fortelles det om dugnader med omtrent for mange folk og for få oppgaver, og om lange, trivelige kaffestunder rundt omkring. I bygda noen kilometer utenfor Steinkjer sentrum er dugnadsånden stor.

– Det er det samholdet som gjør at jeg, som ikke kommer fra Henning, føler at jeg hører til her, sier Lise Storstad Aas, FAU-leder.

Innbyggerne er klare til å kneppe til enda et hakk for å møte kommunepolitikernes ønske om mer samhandling med kommunedelssentrene.

– Det er en sult og lyst til å være med å bidra til å klare dette – og vi må klare det. Vi må lete etter nye modeller som gjør at kommunen kan spare penger. Vi klarer mindre – vi må klare det sammen, sa ordfører Anne Berit Lein (Sp) da hun innkalte til et pressemøte onsdag ettermiddag - før formannskapet vedtok høringsrunden.

Hun sier at for å greie å spare penger, men samtidig berge skolene, så må bygdene og lokalsamfunnene selv bidra.

– Når vi skal gå videre nå, må vi i større grad basere oss på lokalsamfunnene hvor vi sammen med lokalsamfunnene skal utvikle kommunen, sier Lein og peker på ressursene som finnes i lokalsamfunnene i kommunen.

– Mange står utenfor arbeidslivet, men har hender som vil bli brukt. Kanskje kan seniorer være en voksenressurs i skolegården, eller man kan samarbeide med idrettslaget for å få klippet plenen. Vi må finne navene i kommunedelene.

– Vi gjør det allerede

Å møte bestillingen fra ordføreren er uproblematisk fra bygdas side, sa henningbyggen før formannskapets vedtak.

– Dette gjør vi allerede, men vi som vil være frivillige og bidra ute på bygdene må få lov, sier Per-Ole Austmo, nestleder i FAU ved skolen.

Høringsrunde eller ei, det blir uansett færre kommunale kroner i årene fremover. Lein mener man må finne ut hvordan man kan bruke de som finnes på beste mulige måte.

– Vi er klare til å gjøre ei kommunal krone til to, men da må kommunen stille med den første krona og vi må få lov til å bidra, sier Austmo.

Henning ønsker seg et flerbrukshus til både idrett og andre arrangementer. At dette ikke ville blitt noe av ved en eventuell nedleggelse, har blitt brukt som argument for besparelse. Det blir ikke riktig, mener henningbyggen.

– Man har aldri sagt at det må skje i kommunal regi, sier Vegard Forbord.

Bygda er derimot beredt til å legge ned solid innsats for å få det til å skje.

– Vi er klare for å bidra med dugnad, vi! sier Storstad Aas.

Samtidig peker de på at kommunen må vite hvordan man tar imot det lokalsamfunnene kan bidra med.

– Det er de som må holde døra åpen, sier Storstad Aas.

Forbord mener også kommunen må sette av permanente ressurser til bolyst.

– Det man trenger for å få en bedre kommuneøkonomi er folk.

Betyr mye for hele kommunen

Forbord, Austmo og Storstad Aas er tydelige på at det at dersom det ikke legges ned skoler i Steinkjer, er det en seier for hele kommunen – ikke bare lokalsamfunnene som står i fare for å miste skolen.

– Vi må løfte hverandre, både bygdene og de som bor i byen, mener Austmo.

At det er aktivitet i ei bygd, gir også de andre bygdene verdi, sier gjengen og viser til blant annet forestillingen Rockeulven som ble satt opp av Bagabu i Henning.

– Der var de med barn og unge fra absolutt hele kommunen, forteller Austmo, og peker på at flere roller var besatt av blant andre malmbygg.

Storstad Aas sier at det også for Henning er flott at eksempelvis Beitstad er gode på turn.

– Det er ikke så langt å kjøre dit for å være med på turntrening.

De ønsker at lokalsamfunnene skal spille hverandre gode.

– Dette er ikke hver bygd for seg selv, eller bygd mot by, sier Storstad Aas.

De peker også på at de som bor i bynære områder har noe å lære av bygdene.

– Her har vi en skikkelig kultur for å bidra, og kommunen sparer mange kroner på at vi tar en dugnadskveld på skoleområdet. Det koster sitt å holde en skolegård fin, sier Austmo.