– Selvfølgelig er Slabberaset Steinkjers flaggskip

Tilbake til røttene: Slabberaset var et ønske fra gjestene på Café Madam Brix, i år tar Gisle Aarlott med festivalen tilbake til røttene. 

New Articles

Den siste helgen i august er det klart for 20-årsfeiringen for Slabberaset. Festivalen pleier vanligvis å legges til starten av sommeren, men er i år er den lagt til sensommeren. Smittebegrensningene tilsier at man ikke kan ha arrangement som er større enn for 200 personer. En regel som ikke skal vurderes nasjonalt igjen før tre dager etter festivalen.

– Vi skal arrangere festivalen for 200 personer, men dette er jo helga før det muligens åpnes for 500 publikum. Det kan hende at vi søker om dispensasjon, men samtidig tror jeg at det vil være greit med 200 tilskuere, sier festivalleder Gisle Aarlott.

Men det har noen bivirkninger.

– Det betyr at billettprisene må opp og at vi må organisere et større areal for få personer.

Etter flere år på flyttefot er de tilbake på Café Madam Brix etter 20 år. Turen har gått via Vårt Hjem til bakgården på Breidablikkgården, er de nå tilbake til fødestedet i Kirkegata. Det er noe Aarlott ser frem til.

– Jeg tror det blir litt den samme stemningen som vi hadde her tidligere. Det siste året på Vårt hjem i 2018 satt vi 2000 personer på gata utenfor, da fikk jeg følelsen av at festivalen begynte å bli for stor. I fjor var det ganske lite arrangement i bakgården i Breidablikkgården.

I år er de tilbake.

– I år tvinges det frem en kopi av de første årene. Ingenting er så ille at det ikke er godt for noe.

Nå som det ikke ble festival eller martnan, så er vel Slabberaset Steinkjers flaggskip i år?

– Selvfølgelig er Slabberaset Steinkjer flaggskip.

Han var medeier og styremedlem av Steinkjerfestivalen frem til 2010, men synes at det ble for stort. Han tror derfor at smittebegrensningen på 200 personer fint for arrangementet.

– Jeg syntes at Steinkjerfestivalen ble for stor. I tillegg til at det ble for lite fokus på artistene.

Torsdag 27. august

Da spiller Gladiolus Storband og Stig Nergård.

Ifølge Aarlott har storbandet ligget i hardtrening for den årlige åpningskonserten.

– Stig Nergård er en fantastisk trubadur som spiller han fletta av flere av bandgitaristene med gitaren sin.

Fredag

På fredag venter tre konserter, blant annet en konsert med et band som imponerte Aarlott på en strømmekonsert.

– Jeg satt og så på strømming av Cornelisaften fra Lydhagen på Verdal. Jeg ble så imponert at jeg inviterte dem til en Cornelis Vreeswijk tribute. I tillegg spiller et balkanband med fele og trekkspill. De er helt rå på syv-tidels tramping.

Så skal bordene få fremført intimsanger.

– Det kommer to menn som har spesialisert seg på Otto Nilsen. Da skal de to mennene gå rundt til hvert bord i lokalet med mikrofon og synge plumpe tostemt-viser a cappella. De er slik som Slabberaset skal være, publikum skal aldri helt vite helt hva de får.

Lørdag

Lørdagen starter tidlig med et barneprogram.

– Slabberaset skal være en familiefestival. Derfor trenger vi noe med skikkelig kvalitet for barna på formiddagen.

Deretter er det gladjazz når det lokale Bajazz trad.band kommer med musikk fra New Orleans på banjo.

Professor innen kunst og kultur fra Nord Universitet, Andreas Aase skal spille.

– Han er fantastisk på strengeinstrument og slåtter. Han har faktisk laget en del instrumenter selv.

Den tradisjonelle blueskonserten med Jan Erik Moe og Jolly Jumper er den første kveldskonserten. Og Reidar Larsen avslutter lørdagskvelden.

– Etter dette er det Slabberaset ekstravagansa i forbindelse med 20-årsferingen. Jeg kan love at fra midnatt og noen timer utover så kan alt skje, sier Aarlott hemmelighetsfull.

I utgangspunktet hadde Moddi, Lars Klevestrand og Marius Johnsen blitt booket inn til å spille Rudolf Nilsen-låter, i tillegg til bandet Eberson.

– Vi kom ganske langt i den planleggingen før det ble avlyst, men vi får ta det igjen neste år.