Tre av ti i Trøndelag tror de kan ha kjørt med promille

Kan ende med millionkrav: Dersom man kolliderer i ruspåvirket tilstad kan det ende med erstatningskrav på flere millioner kroner. 

Advarer mot "dagen derpå"-fella: Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, minner om at man normalt ikke får erstatning fra forsikringsselskapet hvis årsaken er promillekjøring. 

– Legg inn god margin: Daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningene, Geirr Tangstad-Holdal anbefaler folk å legge inn god margin hvis de skal kjøre hjem dagen etter en fest. 

New Articles

Kolliderer du i ruspåvirket tilstand kan du ende opp med erstatningskrav på flere millioner kroner. Likevel svarer tre av ti i Trøndelag at de tror de har kjørt med promille.
Alt for mange tar sjanser med alkohol og bilkjøring mener forsikringsselskapet Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen.

I undersøkelsen Ipsos har gjennomført for Gjensidige, svarer også hver tiende bilist at de «av og til» drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen.
Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, advarer mot å stole på regneferdighetene.

– Drikker du alkohol, lar du bilen stå. Må du kjøre hjem, holder du deg til alkoholfri drikke. Så enkelt er det, sier Eklo.

Han advarer også mot «dagen derpå»-fella.

– Legg inn god margin før du skal kjøre bil etter en fest, råder han, og får støtte av Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen.

– Rus og bilkjøring går ikke sammen. Du blir mer ukonsentrert og får en dårligere evne til å tolke inntrykk, selv ved ganske lav promille. Koordinasjonen din blir dårligere, avstandsbedømmingen blir svekket og reaksjonsevnen tregere. Det kan få fatale konsekvenser for deg selv og de du møter i trafikken, sier han.

Ingen erstatning til promillekjørere

Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli store. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

– Er årsaken promillekjøring, vil du normalt ikke få erstatning fra forsikringsselskapet. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Er det alvorlige personskader snakker vi fort millionbeløp. I verste fall ender du som gjeldsslave for resten av livet, sier Eklo.


 

"Annerledeshet" - tema på Lø skole tirsdag

Tore Petterson målbandt elevene


Menn tar større sjanser enn kvinner
Undersøkelsen viser at menn er mer tilbøyelige til å drikke alkohol og regne seg frem til når de er kjørbar, og at det er over dobbelt så mange menn som kvinner som tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand.

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge viser data fra Folkehelseinstituttet.