"Vi skal sy tøybind til krampa tar oss"

Stor sydugnad på Jådåren torsdag kveld

Aisha Bigset i Beitstad har samlet inn hjemmesydde bind til jenter i Burundi i flere måneder. Folk sender henne bind fra hele landet - og hun tar bildet av navnet på avsenderen, for så å sende en takk. Alt er gratisarbeid.  Foto: Trine Binde Bratberg

Hun har laget en liten systue i Burundi også. Der har de ikke helt det samme utstyret.  Foto: Aisha Bigset

Hvis en jente i Burudi får fem bind; to nattbind, to dagbind og ett truseinnlegg, har hun bind i fem år. Da kan de gå på skole også.  Foto: Trine Binde Bratberg

New Articles

- Torsdag fra kl 18 og utover kvelden skal vi sy tøybind og truser til Aisha Bigsets initiativ for kvinnehelse i Burundi. Det skal vi gjøre til krampa tas oss! Mandag reiser hun nemlig til Burundi for å overlevere ferdigsydde bind - og stoff, slik at dem som jobber i systua hennes i Burundi skal ha noe å sy av, sier Toril Svarva, som i lag med Kreativ AS ved Siri M, Ostad, Mimja ved Anna Solum - og Aisha Bigset står som arrangør av den store sydugnaden på Jadarheim torsdag kveld.

Svarva sier denne dugnaden er et resultat av at Aisha holdt foredrag om prosjektet på et sy-treff forrige helg.
- Sy-damene ble kjempeangasjerte og måtte bare gjøre noe for å hjelpe! 

Folk kan bare ta med symaskina si.
- Vi stiller med skjærematte og rullekniver, og ellers har vi kjøpt inn det som trengs. Vi har bestemt at vi spleiser litt da, så hvis alle betaler 100 kroner, dekker vi materialkostnadene.
Det blir også kveldsmat.
- Alle tar med det de vil av mat og drikke, så lager vi et koldtbord, sier Svarva, som påpeker at denne dugnaden handler om mer enn tøybind og truser.
- Det er forskjellen på skolegang eller ikke skolegang, å arbeide eller ikke kunne arbeide. Sammen kan vi gjøre en forskjell, så kom du også!


Det berører folk at damer går uten bind og barn går uten bleier

Mensen er ikke-temaJenteprisen 2019 deles ut i Oslo 11. oktober

Aisha fra Beitstad er én av 90 nominerte

30 år gamle Aisha jobber døgnet rundt for at jenter i hjemlandet hennes skal slippe å bruke skitne kluter og brukte skumgummirester når de har mensen. Det har blitt lagt merke til i hele Norge.