Dette må du ikke gi til kjæledyrene i jula

Mye vi spiser i jula kan være livsfarlig for de firbeinte.

Hva spiser hunden mens du sover? 

New Articles

Juletiden betyr god mat for de fleste av oss, men tro ikke at pinnekjøtt og ribbe også er godt for hunden. Veterinærer og forsikringsselskap opplever en kraftig økning i antall kjæledyr som trenger behandling i julen.

— Den vanligste juleskaden er hunder som har spist noe de ikke skulle, og det vi ser mest av er sjokoladeforgiftning, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg Forsikring og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Julebånd i tarmen

Juletiden kan være en slitsom tid for mange kjæledyr. Huset bugner over av julemat og julesnop, og det er ikke bare mennesker som lar seg friste. For katter er julepynt og giftige planter den største trusselen.

— Det kan gi enormt farlige skader hvis slike julebånd kommer ned i tarmen til en katt. I tillegg kan det være vanskelig å se på røntgen, og er ofte en utfordring for veterinærer, sier Kvinge.

Behandling kan bli dyrt

Nordmenn bruker en nå halv milliard kroner i året på å forsikre sine firbeinte kjæledyr. Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner.

— Det er jo ikke alltid at eierne får med seg at hunden har spist et eller annet de ikke burde, og det kan gjerne gå mange timer før de faktisk får symptomer.

Hunder som blir syke etter å ha spist sjokolade pleier ofte å bli veldig syke.

Hver eneste jul har vi tilfeller som krever kirurgisk inngrep, at vi må åpne opp og fjerne bolledeig, pinnekjøtt eller bein. Det hender også at dyrene omkommer, sier den erfarne veterinæren.


Slik unngår du at julen blir en kattepine:

JULEKVELDEN: Pass på innpakningspapir og bånd. Disse kan kvele katter. Ikke fall for fristelsen å gi kjæledyrene salt eller søt mat.

SJOKOLADE: Må unngås! Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning hos hunder. Hunder som får i seg mye mørk sjokolade kan dø av det. 140 gram sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kilo.

BAKST: Gjærdeig kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning

BRANNSKADER: Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser og varme gryter. Hver jul brannskades hunder og katter. Tynne ledninger med julelys kan være fristende å tygge på for katter og valper.

JULEBLOMSTER: Julestjernen er giftig, det samme er flere andre blomstertyper. Hold dyrene unna!

KAST RESTENE: Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke fall for fristelsen å gi hunden din restene fra julemiddagen. I beste fall må du takle en ubehagelig hundediaré, mens hunden har det vondt. Hunden kan bli alvorlig syk av julemiddagen din.

AKUTT NYRESVIKT: Druer og rosiner er også farlig. Tryg Forsikring har hatt saker hvor hunder har fått akutt nyresvikt. Kun et par druer kan føre til alvorlige mageskader hos små hunder.

HA KULL I HUSET: Flytende kull eller kull i pulverform bør en ha i huset. Om hunden har fått en lett forgiftning eller løs mage kan flytende kull hjelpe. Medisinsk kull er effektivt mot ulike forgiftninger, og du får kjøpt det på apoteket. Det som er bra er at det tar til seg giftstoffene, og gjør at de binder seg i magen.

BE OM HJELP: Dersom du mistenker at hunden din har spist noe som kan være farlig, eller du ser at allmenntilstanden er nedsatt, er det viktig å kontakte en veterinær. Ved forgiftning kan Giftinformasjonen kontaktes på tlf. 22991300