Frosten har kommet

Fare for jernnetter

Natt til mandag 27. august var det kuldegrader enkelte steder i Steinkjer.

Stod  Foto: Trine Binde Bratberg

New Articles

"Æ syns d e fer tile at de e null grader og kvitrima plæn", skrev Hilde Kstistin Aunan på Facebook mandag morgen. Hun bor i Stod.
"Frost sist i august... jernnetter. Se Wikipedia", skriver Elin Flaten i Ogndal. På Wikipedia står det følgende:
Jernnettene (trolig av norrønt hjarn: «hardfrossen snø») betegner i Norge oftest tre netter i august der man kunne frykte frost som kunne skade avlingen, spesielt kornet. Begrepet er vanlig på Østlandet, i Trøndelag og på Helgeland. I motsetning til vanlig oppfatning er jernnettene ofte tidligere i syd enn i nord: på Østlandet gjerne 19., 20. og 29. august, mens i Trøndelag og Helgeland i siste del av august (24. - 29. august). Et unntak på Østlandet er Solør, der jernnettene er 10. - 12. august (laurentiusnettene).