Drømmer om et liv i Steinkjer

17 år gamle Sharif Haidari flyktet alene fra Afghanistan til Norge høsten 2015. For en måned siden ble han deportert. Nå lever han i skjul i Tyskland.

Sharif lengter hjem til Steinkjer. Her er han avbildet på elvepromenaden ved Rismelen.  Foto: Privat

Sharif sammen med June Astrid da hun besøkte ham i Tyskland tidligere i sommer.  Foto: Privat

Sharifs (i midten) sosiale liv i Norge er allerede blitt et stort savn for ham. Her er han sammen med noen studenter i Oslo som sosialiserte og viste innvandrerne rundt.  Foto: Privat

Sharif lengter hjem til Steinkjer mens han lever i skjul i Tyskland. Her er han avbildet på elvepromenaden ved Rismelen.  Foto: Privat

Sharifs dåp 31. november 2016 i Egge kirke. F.v. Sharifs faddere Per Steinar Mikkelsen og Morten Haugset, Sharif og prost Gustav Danielsen.  Foto: Privat

New Articles

Ønsket om et trygt liv var det som jaget Sharif ut på det som skulle vise seg å bli en lang flukt. Fire år etter han først ankom Norge, er han blitt kastet ut av det som har blitt hans nye hjem, Steinkjer.

– Det er trist at jeg etter over to år i Steinkjer ikke får være der. Det er jo der jeg har vennene mine og alle de gode menneskene jeg har blitt kjent med, forteller Sharif.

Tiden i Steinkjer har ikke bare gitt Sharif nye venner, men også en mor. Det var nemlig de ukentlige møtene i kirken som var årsaken til at Sharif ble kjent med June Astrid Berget. Mor og sønn-forholdet var etterlengtet for Sharif som mistet både mor og far da han var liten.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg ble kjent med June Astrid. Hun har virkelig blitt som en mor for meg, og det hadde jeg ikke forventet at jeg noen gang skulle si om noen, sier han.

Konverterte

Da Sharif først kom til Norge bodde han i Kristiansand og ble raskt tatt i mot av kirken. Det var også kirken som ble felles møteplass for innvandrere som ville sosialisere seg og lære om norsk kultur. Etter hvert fikk Sharif en liten jobb som tolk i kirken, og oversatte bibelvers og dagligtale fra engelsk til persisk for de andre innvandrerne.

Med tiden brukte Sharif mer og mer tid i kirken, og ble etter hvert overbevist om at kristendom var riktig trosretning for ham. Dermed ble Sharif døpt inn i den kristne tro i Egge kirke 31. november 2016.

– Jeg er veldig glad for avgjørelsen min om å bli døpt. Jeg har veldig gode opplevelser og erfaringer med kristendommen som en generøs og gjestfri religion hvor alle har plass, så for meg er det med den største selvfølge at jeg ble døpt, forklarer Sharif.                                        

Blir ikke ansett som praktiserende kristen

Prost i Nord-Innherad Prosti, Gustav Danielsen, døpte Sharif i 2016 og har etter avgjørelsen om deportering, sendt flere brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) for å begrunne Sharifs konvertering og bevise at den gjelder. Det er nemlig dette deporteringen handler om – UDI og UNE tror ikke på at Sharif er en ekte kristen og mistenker falske motiver for konverteringen.

– Jeg synes det er fryktelig at noen kan kastes ut på et grunnlag som dette. Jeg har selv døpt Sharif og fulgt hans reise fra islam til kristendommen. Han har også deltatt ukentlig på undervisning i kirka så vel som gudstjenester under hele sin tid på Steinkjer, forklarer Danielsen og legger til:

– Etter å ha sendt flere brev til UDI og UNE er jeg oppgitt over sakligheten og mangel på fagkunnskap i det de påstår at min vurdering av Sharif som kristen ikke har noe å si.

Sharifs liv i Steinkjer var svært sosialt, og han praktiserte kristendommen gjennom deltakelse i både Den norske kirke og flere av frikirkene i Steinkjer. I tillegg har han deltatt aktivt i den kristne ungdomsklubben hvor han har fått med seg andre afghanske ungdommer i byen.

I svarene Danielsen har fått fra UDI går de aldri inn på Sharifs sak, men skriver generelt om betingelser og krav for oppholdstillatelse.

Alltid på vakt

For Sharif er det hele en stor prøvelse. Nå lever han i skjul i Tyskland og kommuniserer med venner og kjente i Steinkjer gjennom sosiale medier når det lar seg gjøre, men han er alltid på vakt.

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir i Tyskland, men de vil deportere meg 27. juli, så jeg krysser både fingre og tær for at jeg på ett eller annet vis klarer meg, sier Sharif.

Tilbake til Afghanistan vil han aldeles ikke og han frykter det blir desto farligere for ham å leve der etter han konverterte til kristendommen. Å leve i skjul i Tyskland har også bydd på utfordringer fordi han alltid må være på vakt. Også på nattetid.

– I en situasjon som denne er man alltid på vakt, så det blir ikke mye søvn eller turisme mens jeg er her, forklarer han og legger til:

– Det er tøft å holde håpet oppe, men jeg håper selvfølgelig at ting endrer seg og at det ennå er sjans for at jeg kan gjenforenes med alle menneskene som utgjør mitt sosiale liv. De er tross alt på Steinkjer alle sammen, avslutter han.