"Helt hinsides behandling av eldre og syke"

Etter 1. juni har ikke lenger beboerne ved Steinkjer eldresenter tilbud om å møtes til ettermiddagskaffe.

F.v. Marit Bomo, Harald Skjemstad, Inger Johansen, Ingrid Aarvik og Kari Nyborg. Arkivbilde fra 2015.  Foto: Trine Binde Bratberg

New Articles

- De ansatte har ikke kapasitet. De har ikke mannskap til å flytte alle beboerne fra rommene sine og inn i fellesstua til felles ettermiddagskaffe, sier Lisbeth Frøseth, som er pårørende til en beboer ved Steinkjer eldresenter. Det er vel 30 personer som bor der.

Hun sier det nylig kom opp en plakat på døra inn til spisesalen.
- Der står det at det er frokost kl. 9, middag kl. 13 og kveldsmat kl. 18.
- Det virker lenge til neste måltid?

- Ja, det er 15 timer uten mat fra kveldsmat kl. 18 - til frokost kl. 9. Det er helt hinsides! De som har kjøleskap på rommet sitt kan kanskje få smurt seg mat selv, men de som ikke har det... ja, hva med dem? Tenk om de våkner kl. 6 om morgenen, sier Lisbeth Frøseth, som synes timene mellom siste og første måltid er for lang - og at det er hinsides all fornuft at de som bor der ikke lenger har mulighet til å møtes til ettermiddagskaffe.

"SE HER", står det som overskrift på en plakat på døra nå. "Fra 1. juni blir det ikke lenger kaffeservering kl. 15.30 i hallen".

- De får kaffe rett etter middagen nå, om de ønsker det. Det de ønsker er imidlertid å drikke kaffe i lag med noen på ettermiddagen. Da sitter de i lag med dem de vil, i mosetningen til ved måltidene. Da møtes de som bor i bofellesskapet og de andre som bor på rom. Før kom det folk fra alle avdelingene til hallen. De drakk kaffe, spilte yatzi eller bare prata. Med dem de ønsket. Før var det fullt av folk i hallen på ettermiddagene, sier Frøseth, som har full forståelse for at det tar mye tid å hjelpe beboerne inn til storstua og hallen ved det gamle eldresenteret i Steinkjer.

- Flere av dem skulle egentlig vært på sykehjem, så jeg forstår at de ikke har kapasitet. Det tar tid å trille dem i rullestol fra rommene deres flere ganger hver dag. Men skal det være slik? spør Lisbeth Frøseth i Steinkjer.

Det var ikke mulig å få en kommentar fra noen ved Steinkjer eldresenter tirsdag ettermiddag.