Mange tujaer har dødd i vinter

Er det Steinkjers største tuja?

Det er mange vintergrønne trær som har dødd denne våren. Det gjelder både nyplantete og gamle tujaer og bartrær. I Stod står det en ca. 30 år gammel tuja som har tålt vinteren godt.

Denne tujaen ble plantet for ca. 30 år siden. I mosetning til mange andre eldre - og nye tujaer, har den tålt vinteren bra.  Foto: Trine Binde Bratberg

Det er mange som har fått tujaene sine ødelagt i vår  Foto: Trine Binde Bratberg

Per Hatlings tuja er stort som et digert tre. - Vi bare plantet den - også har den blitt sånn.  Foto: Trine Binde Bratberg

New Articles

- Jeg har ikke gjort noe spesielt. Tujaen ble planet for ca. 30 år siden - og blitt sånn, sier Per Hatling, som har en tuja som er mye høyere enn huset hans. I tillegg er tujaen oppsiktsvekkende omfangsrik. Den er et par titalls meter i omkrets.

Tujaen er vintergrønn og relativt hardfør, men denne vinteren var for tøff for mange tujaer og andre vintergrønne trær. Til og med ville furutrær har blitt brune. Flere sier skaden skjer når sola kommer tilbake etter vinteren, mens det ennå er tele i jorda.

Tommy Tønsberg i Det norske Hagelag, sier det er den tidlige vårsolen som ødelegger baret. Deres anbefaling er å legge en luftig strie rundt planten tidlig om våren for å hindre dette. Da beskytter man baret, og kan regne med å ha en grønn tuja når våren kommer.

En lang og kald vinter kan også være en medvirkende årsak.

En tidlig vår gjør at de vintergrønne vekstene våkner for tidlig opp av dvalen og begynner å suge til seg vann. Dermed tørker planten ut og resultatet blir brune blader. Hvis ikke hele planten blir brun, kan man ifølge eksperter klippe bort det visne. Om hele veksten er brun, er det ikke så mye man kan gjøre.