Hva med skitur 17. mai?

Det er voldsomme mengder snø flere steder i Trøndelag, som i Sela i Verran. Kjentfolk i området tror det kan la seg gjøre å ta seg en skitur 1. mai. Ja, kanskje 17. mai også - og noen skulle ønske det.

Sela i Verran i Trøndelag 7. april 2018  Foto: Monica Ness

New Articles

- I min barndom var det vanlig med skitur 17. mai, sier John Oskar Brattsti (50). Han bor på Hørdin gård, som ligger ved vannet med samme navn. Det vil si, det skrives Holden. På gården hans er det nå 1,55 meter med snø.

Monica Ness fra Beitstad tok bilde av hytta deres 7. april. Den ligger opp mot Sandvatna i Sela.
- Vi håper hytta dukker opp til sommeren, sier Monica, som har en hytte man nesten ikke ser på grunn av de store snømengdene.
De måket taket tidligere i vinter, også.
- Jeg husker ikke sist det var slike mengder med snø i april… og jeg har jo levd en stund, sier Monica Ness, som så vidt har passert 50.

Kjentmann John Oskar Brattsti sier det var enda mer snø på 70- og 80-tallet.
- Da var det vanlig med to meter med snø. På 90-tallet var det mindre, men i 2011 var det faktisk mer enn i år. I februar 2011 var det 1,86 meter med snø på Hørdin. I Sela, som er et dalføre mot sør, er det akkurat samme forholdene som her, sier kjentmannen i Verrafjella, som kjørte skuter der fra 1986 og helt fram til 2017.

John Oskar sier det er 300 m.o.h. der han bor.
- 100 meter høyere er det sikkert over to meter med snø. Det er vanvittig mye.
- Er det fare for flom når all snøen smelter - om det skulle regne mye samtidig?
- Nei, Hørdin (Holden), Selavassdraget og Follavatnet er regulert, så det er plass til å gjøre av alt som smelter. Det blir tatt rede på alt vannet, for å si det sånn.

Follavassdraget har den største delen av nedbørfeltet i Verran kommune i Trøndelag, men det strekker seg også inn i Åfjord kommune. Vassdragets største innsjø er Holden. Vassdraget er regulert med Brattingfoss kraftverk (10,7 MW) med Holden som magasin og Follafoss kraftverk (48,1 MW).

Hørdin gård ligger i Verran, ni km fra Malm - og 40 km fra Steinkjer.