Julegaver i siste liten

Denne uka starter mange norske menn julegaveshoppingen.
New Articles

At det er store forskjeller i handlemønsteret til menn og kvinner til jul er ingen myte. En undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank1 viser at 12 prosent av norske menn kjøper julegavene den siste uka før jul. Kun fire prosent av kvinnene, eller rundt 70.000 er like sent ute som mennene.

Desperat gavejakt

- Kvinner er jevnt over tidlig ute med gavekjøpene, mens vi menn utsetter julehandlingen så lenge vi kan. Det er nesten blitt en juletradisjon at menn er på desperat gavejakt rett oppunder julekvelden, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 i en pressemelding.

Halve befolkningen startet juleinnkjøpene i god tid før desember, men det er en klar overvekt av kvinner som er tidlig ute. Ifølge undersøkelsen er 63 prosent av kvinnene mot 39 prosent av mennene i gang med gavekjøp i november eller tidligere.

Dyre bomkjøp

Først når kalenderen viser desember starter flertallet av menn jakten på gaver til sine nærmeste. Det er en strategi som kan ha sine ulemper fordi utvalget blir dårligere og de beste kjøpene kan bli utsolgt i juleinnspurten.

- Julehandel i siste liten har en lei tendens til å bli unødvendig kostbart. Når du har dårlig tid ender du fort opp med dyre gaver, leie bomkjøp eller begge deler, mener forbrukerøkonomen.

- Lag en plan

Selv om julekvelden rykker stadig nærmere, er det fortsatt mulig å hente seg inn og unngå den stressende, panikkartede og kostbare juleshoppingen rett før julaften, mener Gundersen.

Han har følgende fem råd til menn som er ute i siste liten:

- Planlegg før du skal handle. Bestem deg for hvor mye du vil handle for.

- Lag en liste over hvem du skal handle til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle.

- Sjekk på forhånd, på nett eller telefon, at butikken faktisk har gavene du skal kjøpe. Da unngår du bomtur.

- Spar tid ved å gjøre handlingen på butikker i samme område eller på et kjøpesenter.

- Tenk alternativt hvis du har veldig dårlig tid. Bestill en reise eller konsertbilletter på nett, eller lag et gavekort på en middag, hyttetur eller en opplevelse.