Nå må du fram med isskrapa

Visste du at du kan miste lappen hvis du ikke skraper frontruta skikkelig?
New Articles

Klare, kalde høstnetter gjør at det er tid for å forberede seg på vinteren. Det har allerede vært frost, og da kan frontruta fort være nediset tidlig på morgenen.

Det lønner seg å ta seg tid til å skrape av frontruta skikkelig - av flere årsaker.

Det viktigste er at det er trafikkfarlig å kjøre med isete frontrute, og du kan sette ditt og andres liv i fare.

- Ingen unnskyldning

- Dårlig tid, kalde fingre eller skrikende unger i bilen er ingen unnskyldning. Veitrafikkloven er helt klar: Den som kjører skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, sier Roger Ytre Hauge i Frende forsikring i en pressemelding.

Og det er ikke bare is som kan hindre sikten - dugg er like ille.

- Det hjelper ikke å skrape frontruten for is, hvis du har null sikt fordi det er dugg på innsiden. Jo mindre du ser, jo større er risikoen for å miste førerkortet, sier UP-sjef Runar Karlsen i den sammen pressemeldingen.

Vurderer hvert enkelt tilfelle

Bøtene for manglende sikt starter på 2000 kroner, men er sikten riktig dårlig, kan du få forelegg på 5000 kroner og oppover.

I verste fall kan du miste førerretten i tre måneder eller mer. Hvis du forårsaker en trafiikkulykke på grunn av manglende sikt, kan det også bli reist tiltale mot deg.

UP-sjefen retter en ekstra pekefinger mot foreldre som "bare" skal kjøre barna på skolen.

- På veiene rundt skoler og i boligområdet er det ekstra viktig med god sikt i alle retninger, noe annet kan være livsfarlig, understreker Karlsen.

Det er med andre ord ingen grunn til å vente med å finne fram isskrapa!