Natt til tirsdag 28. desember ble flere av de sentrale datasystemene til Amedia, som Steinkjer-Avisa og Trønder-Avisa-konsernet er tilknyttet, satt ut av drift etter et alvorlig dataangrep.

Produksjonen av Amedias nettaviser har gått som normalt, men ingen papiraviser kom ut den første dagen etter angrepet. I løpet av romjula har Amedia fått etablert en alternativ produksjonsplattform for papiraviser, slik at samtlige titler nå kan komme ut som vanlig.

Mer tidkrevende

Denne reserveløsningen krever imidlertid langt mer manuelt arbeid, og det er dermed mer tids- og ressurskrevende å få ut papirutgavene av avisene.

- Dette betyr for Steinkjer-Avisas del at den første papirutgaven i 2022, som kommer nå på fredag, blir noe tynnere enn vi skulle ønsket - rett og slett fordi det ikke er produksjonskapasitet til å få laget så mange sider som vanlig. Vi vet foreløpig ikke hvor langvarig denne situasjonen blir. Det er beklagelig, men vi må bare gjøre det beste ut av det, sier redaktør Tore Vikan.

Alt finnes på nett

Produksjonen av saker går imidlertid som normalt, og alt som produseres av stoff blir publisert på steinkjer-avisa.no

- Vanligvis blir det aller meste fra nettavisa med over i papir, men denne uka vil det rett og slett ikke bli plass til alt. Jeg vil derfor oppfordre de abonnentene som ikke har aktivert sin digitale tilgang ennå til å logge seg inn og bruke steinkjer-avisa.no, sier Vikan.

På grunn av at betalingsløsningen også er nede etter dataangrepet, vil plussakene være åpne for alle inntil videre.

- Dette betyr at alle får mulighet til en smakebit av hva Steinkjer-Avisa har å tilby på nett, sier Vikan.

Vil ta tid

Det er foreløpig vanskelig å si hvor når alt er oppe og går igjen som vanlig, men Amedia melder at de er forberedt på at det vil ta tid før situasjonen er tilbake til normalen, og at både papiravisproduksjon og andre funksjoner må skje via alternative løsninger i den perioden.

Amedia anmeldte dataangrepet til Oslo politidistrikt tirsdag 28. desember, og meldte nødvendig informasjon om angrepet til Datatilsynet onsdag 29. desember.