– Jeg er veldig spent på været nå i august og september. Nå ønsker vi oss sol og varme, slik at det blir en god avling, sier Gunnar Sandmo Wæhre.

I løpet av noen hektiske uker skal han treske 170 dekar med hvete og 470 dekar med bygg. I fjor leverte han første lasset 10. august. I år forventer han at det blir rundt 14 dager senere. Bygget modnes først, og hveten rundt ti dager senere. Allerede 20 april fikk han sådd, og var dermed blant de første i Steinkjer. På grunn av mye dårlig vær i slutten av april og begynnelsen av mai, var det kun cirka 30 prosent av kornprodusentene i Steinkjer som fikk sådd på samme tid som Sandmo Wæhre. Resten fikk såkornet i bakken etter 17. mai.

– Siden jeg fikk sådd såpass tidlig, ble kornet mer motstandsdyktig for alt regnet som kom i juli. Når jeg ser ut over åkrene nå, så ser det bra ut. Jeg har tro på en enda bedre avling i år enn den i fjor, som også var bra, sier en optimistisk kornbonde.

Han er født og vokst opp på Lund. I 2018 tok han over drifta, som nå utelukkende er korn. Fram til 2014/2015 ble det også drevet ammekuproduksjon. I dag bor det fire generasjoner på gården.

Samarbeid

Ved siden gårdsdrifta har Sandmo Wæhre en hundre prosent stilling i politiet.

– Heldigvis er vi fire kornprodusenter som samarbeider. Vi har et eget treskelag som vi drar vi fordeler av. Da vi tresket i fjor, gikk maskinen stort sett døgnet rundt. I år blir det litt mer krevende, i og med at vi ikke kan treske på nettene i september på grunn av for mye fukt. Siden vi samarbeider får noen tresket mens andre er på jobb.

Kornbonden skal være klar foran PC-en når det er dags for å levere korn på Steinkjer kornsilo.

– Der normale er at tidspunktene for levering blir borte i løpet av sekunder. Heldigvis har vi fem hengere vi kan fylle opp med korn, slik at vi også kan levere på dager hvor det er dårlig vær. Vi har også en mulighet til å lagre kornet innendørs om det er nødvendig, sier Sandmo Wæhre.

Ny høringsrunde For eller Forr i Stod

Økonomi

Mandag denne uka kjøpte Sandmo Wæhre inn kunstgjødsel for neste år. Prisen var 460.000 kroner. For den samme mengden i fjor, betalte han 210.000 kroner.

– Jeg er fornøyd med årets landbruksoppgjør, som var helt nødvendig. Det betyr at jeg får en bedre pris på kornet mitt. I sum regner jeg med at dette året vil bli omtrent som i fjor. Marginene er små. Det fordrer at man driver godt og seriøst. Det er en sårbarhet i det vi driver med, sier Gunnar Sandmo Wæhre.